Додик: Српска финансијски стабилна, биће нових инвестиција

СРНА
Додик: Српска финансијски стабилна, биће нових инвестиција

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска финансијски стабилна, да има раст прихода, али и инвестиције, те најавио отварање нових хидро и соларних електрана, али и наставак изградње мреже ауто-путева, што ће демантовати све оне који говоре да ће Српска пропасти.

Додик је истакао да упркос онима који из политичких разлога блокирају пројекте, попут ситуације када је Влада Њемачке зауставила три пројекта, Српска налази друге инвеститоре који ће наставити те пројекте, као што су Мађарска или Кина.

Он је навео да су приходи у Републици Српској повећани за 19 одсто у односу на прва четири мјесеца лани, а у односу на план за ову годину за четири одсто.

"Српска ће ову годину завршити са три милијарде КМ већим БДП него прошле године када је било 16 милијарди. Све показује да ћемо ову годину завршити са више од 19 милијарди КМ БДП-а, можда чак и 20 милијарди КМ, што говори да се овдје ради, да има инвестиција", рекао је Додик за РТРС.

Он је додао да су пензије у Српској повећане за десет одсто, да је за седам одсто реалан раст плата у овој години.

"Минимална плата у Републици Српској је 450 евра. Наша просјечна плата сада је 700 евра, више од 1.400 КМ", рекао је Додик.

Он је указао да Српска има значајне предности у економском пословању у односу на окружење, што инвеститори препознају и одлучују се да овдје отварају своје производне погоне.

Додик је навео да су протеклих седмица у Српској отворене четири фабрике које запошљавају око 3.500 људи, а да ће бити још таквих инвестиција и на подручју Бијељине, Дервенте и осталих локалних заједница.

"Инвеститори су најчешће из земаља западне Европе. За фирму која ће бити у региону Бијељине за око 200 људи који раде на западу биће понуђено да се врате и вјерујем да неки и хоће", рекао је Додик.

Он је поновио да инвеститори препознају бенефите Српске у којој је збирна стопа доприноса на нето палте 31 одсто, док је у Федерацији БиХ 42 одсто, али и за око 40 одсто јефтинија електрична енергија.

Додик је закључио да то не значи да нема одређених проблема и да ситуација не може бити боља, али да се на томе ради и да свако ко жели да види може видјети у Српској и успјехе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана