Додик: Срби нису поданици, не желе странце који ће о њима одлучивати

Срна
Додик: Срби нису поданици, не желе странце који ће о њима одлучивати

МОСТАР - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је човјек са највише пријава, али да Срби нису поданици и не желе странце који ће о њима одлучивати.

"Ја сам човјек са највише пријава. Неки дан је дошло да се провјери моја изјава из прошле године да сам рекао да школа неће почети 28. него 2. То је некога увриједило и сада ја треба да идем да дајем изјаве. Данас је из Тужилаштва дошло да ме саслушају у вези са мојом причом о наводном негирању геноцида", рекао је Додик.

Он је додао да је сва борба ту зато што не жели странце који намећу закон без обзира какав садржај тих закона био, али да је очигледно да се о томе БиХ никада неће договорити.

"Ми Срби нисмо поданици и не желимо да имамо странце који ће о нама одлучивати. Ако је већ ту, онда не може да доноси законе како он хоће. Наравно да се у ФБиХ све свело на причу о геноциду, али се у ствари ради о томе да неизабрани странац не може да доноси законе и намеће, чак ни по бонским овлаштењима", рекао је Додик.

Он је оцијенио да Бошњацима одговара овако изабран високи представник, али да Срби неће прихватити таквог лика у својству високог представника.

"Можда можемо попити кафу али само у својству као са некадашњим министром за пољопривреду који је обећао да ће нешто учинити за БиХ, па ни то није урадио. Баш бих га питао зашто, ако је обећао, јер су нас тада натјерали да донесемо закон који је омогућио неконкурентан увоз са Запада, а нашу привреду довели на руб пропасти", напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, обећали су помоћ, а нису то урадили.

"Кључно питање ове политичке борбе јесте да неко у БиХ жели да прихвати нелегитимно изабраног странца а ми кажемо ако Савјет безбједноси каже да је то он, ми ћемо сарађивати", нагласио је Додик.

Коментаришући кривичну пријаву начелника општине Јабланице, Додик је рекао да је чуо да је начелник пун захвалности за помоћ хеликоптера из Републике Српске, али да има право и да подноси пријаве.

У вези са пожарима у Херцеговини, Додик је рекао да је "јако симптоматично да пожари свакодневно букте баш у Херцеговини, док их на другим локацијама нема".

Он је рекао да ће Хеликоптерски сервис и цивилна заштита из Републике Српске помоћи сваком добром човјеку у Федерацији БиХ ако то буде потребно.

"Треба учинити све да се ради превентивно, а онда треба имати службе које се баве пожарима. Република Српске је кроз Хеликоптерски сервис оспособила неколико летјелица да то могу чинити. У Републици Српској је готово сваки пожар био ефикасно заустављен без већих штета, а помагали смо и Федерацији", рекао је Додик новинарима у Мостару.

За свакодневне коментаре у вези са тим да је Предсједништво БиХ одобрило употребу хеликоптера Оружаних снага БиХ на пожариштима, Додик је рекао да су ти хеликоптери на ивици исправности и да би свако ко би донио такву одлуку ризиковао животе пилота.

Он је навео да се за исправност летјелица прво треба распитати уз напоменуо да су оне старе 40 до 45 година без ремонта.

"Јесте да се све заснива на храбрости пилота који лете, али морате бити одговорни", рекао је Додик и подсјетио да је добро познато зашто не учествује на сједницама Предсједништва БиХ, те додао да ће тако и остати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана