Додик: Срби не дају Српску и не упадају у неолибералну заблуду

СРНА
Foto: Срна

БЕОГРАД - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у Београду, на пријему поводом обиљежавања Дана Српске и 32 године од доношења њеног првог Устава, да су Срби у Српској спремни да буду дио мира на овом простору, али да нису спремни да изгубе Републику Српску и остају привржени свом српском националном индентитету, не упадајући у неолибералну заблуду.

Додик је нагласио да је важно шта кажу Срби, а не странци, и поручио да неће успјети покушаји уништавања колективне свијести Срба.

"Наша политика може бити само наша и ничија друга. Зато сам поносан на Републику Српску и њену независност, ми не бирамо владу, као и Србија, под утицајем странаца. То је избор народа и политичке воље. То је веома важно, а њима се то не свиђа. Опстаћемо и остаћемо и бићемо једног дана са Србијом. Бићемо дио државне заједнице, територије. Данас смо већ дио исте кулутре, исте вјере", истакао је Додик обраћајући се присутнима у Дому војске, међу којима су били и највиши званичници Српске и Србије.

Он је рекао да ће Република Српска донијети одлуку о независности ако буде наметнут закон о имовини.

"Да ли ће то одговарати нашим пријатељима, не знам. Да ли ће то бити тешко за нас? Да, биће. Али, ми ћемо то урадити, немој да ико сумња да нећемо", нагласио је Додик.

Он је рекао да је то одлучио дио људи који су са њим у власти у Републици Српској и да постоји написана та одлука.

"Разумијевајући контекст у којем се налазимо, ја бих волио да он /Кристијан Шмит/ то не ради. А кад ме ухвати емоција, дође ми да га замолим да то уради", рекао је Додик, наводећи да је БиХ за Србе морање, дио бирокатског апарата Брисела и Стејт департмента и Лондона који су је наметнули са намјером да то разграде прије него што заживи.

Додик је рекао и да Америка сматра да јавна имовина припада БиХ, али да им он фино каже да лажу, јер према Дејтонском мировном споразуму све оно што није изричито дато нивоу БиХ припада ентитетима, те у том Уставу БиХ нигдје не пише да имовина припада БиХ.

"И онда каже да ће нам одузети имовину. Ми кажемо, пробај, рачунај да смо исте ноћи донијели одлуку о независности Републике Српске", рекао је Додик.

Он је додао да су Срби у Српској спремни да буду дио мира на овом простору, да никада ништа не желе да ураде путем рата, него политичким акцијама, али да Срби нису спремни да изгубе Републику Српску.

"Ако он /Шмит/ донесе одлуку да имовина припада БиХ, онда почну књижења, раскњижавања, а нас који се бунимо затварају по затворима. Суданија прије сто година Кочићу и суданија мени на исти начин, исто суђење", рекао је Додик.

Додик је указао да српску националну снагу највише урушавају Срби колебљивог карактера који раде на јавним функцијама и обављају озбиљне одговорности.

Он је подсјетио на јучерашњи боравак у Црној Гори, гдје српски народ води тешку борбу за свој идентитет. Према његовим ријечима, питање је шта би било са српским народом да није било СПЦ и њене борбе.

"Црква је у прошлости преживјела тортуру и да није била упорна, не би било ни народа. Гдје поклекнемо, изгубимо све", напоменуо је Додик.

Он је указао и на настојања из Брисела да Републици Српској узму право да буде видљива у ономе што зову европски процес, али да Српска не може пристати ни на шта што није у њеном интересу.

Додик је истакао да Српска показује свој одмјерен однос и према другим вјерским заједницама. "Живе у миру, нема етничког насиља, сви имају иста права у Српској, и припадници других народа", нагласио је Додик.

Он је указао и на тежак положај Срба у Федерацији БиХ, гдје их је, како је навео, било 564.000 по предратном попису, а на посљедњем их има 35.000, у Словенији гдје нису национална мањина, у Хрватској гдје је српско питање завршено "Олујом".

Додик је напоменуо да су Србе оптужили за наводни геноцид у Сребреници и за много тога што није тачно.

"Није био геноцид. Бошњцима је требао мит, јер нема народа без мита. Ми имамо косовски, они никакав, па су измислили тај у Сребреници. Жао ми је сваке жртве. Ми живимо посљедице те лажи", рекао је Додик, те додао да Срби ван граница Српске и Србије не могу да остваре своја права.

Он је рекао да је поносан на младу генерацију која је пуна љубави према Републици Српској и која поштује и воли Србију, радују се њеним успјесима.

"Ми Срби из Српске смо поносни припадници српског народа, поносни на Србију и њена остварења, на велико пријатељство са Русијом и подршку коју добијају са те стране.
Покушавају да нас дисциплинују, да нас натјерају на санкције према Русији и да Српска буде дио тог аранжмана. То Русији ништа не би значило, али би уништило нас саме. Српска то неће прихватити. Кључна ријеч за Србе је слобода", нагласио је Додик.

Он је упитао шта смета у причи о "српском свијету", шта је лоше ту да свуда гдје се налази Србин има право на своје писмо, крсну славу, српску православну вјеру и на љубав према Србији и Републици Српској.

"Шта је ту агресивно? Шта ту угрожава друге? Ништа. Да ли ми сметамо некоме да има свој свијет? Изволите, упражњавајте. Идеја о српском свијету није агресивна идеја, то је идеја окупљања, очувања, јачања идентитета, која мора да оживи код сваког гдје год живио, а долази из српског народа", истакао је Додик.

Он је рекао да је поносан на однос Србије према Српској, и предсједника Србије Александра Вучића, јер је његова власт показала да Српску стваљају у врх својих настојања да јој помогну и да он о томе свједочи.

"У свакој општини у Српској, захваљујући Влади Србије и Вучићу изградили смо један од објеката који носи назив или Србија или нешто што припада Србији. Зато нека живи Србија, нека живи Република Српска, наравно, рећи ћу и овдје, нека живи Русија!", поручио је Додик.

Говорећи о првом Уставу Републике Српске, Додик је навео да су многе државе добиле свој устав много година од свог конституисања, док га је Република Српска добила одмах по свом конституисању.

Он је рекао да се Српска показала као демократска земља, имала подјелу власти на законодавну, извршну и судску, као цивилизовани народи, те да је од првог дана тако функционисала, а у рату се бранила и изгубила за своју слободу око 30.000 живота, док су многи морали да напусте своје домове.

"Чувамо Српску зато што је волимо, нисмо спремни да јуримо личне комодитете да бисмо некима рекли да су у праву и када нису", напоменуо је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска имала у рату своју организовану војску, била је организована држава, а при крају рата је пристала да се одрекне идеје да буде независна, да буде са Србијом, не зато што је хтјела, него зато што је морала да прихвати дејтонску БиХ.

"Тог истог дана морали смо да се боримо. Запад је тражио да се одрекнемо стечених позиција, као тада, и данас су упорна настојања да Српска буде развлаштена, да изугби своју снагу и вољу, да се поставе они који су послушни западним центрима моћи", рекао је Додик.

Он је нагласио да је руководство Републике Српске прошло кроз режим међународних санкција јер нису извршавали налоге супротне Дејтону.

"Дејтон се може мијењати само вољом Републике Српске и у договору са Федерацијом БиХ. Република Српска неће пропустити прилику да уради оно што је потребно, има одговор на сва питања", истакао је Додик.

Он је рекао да Српска не жели да јој наметну дигиталне изборе, да америчка Амбасада прогласи побједника избора, те додао да су у Српској спремили своје изборне законе, ако буде наметнут Избори закон БиХ.

"Република Српска је у стању да се брани од таквих настојања", поручио је Додик.

Десети, јубиларни пријем у Београду поводом обиљежавања два значајна датума - Дана Републике Српске и 32 године од проглашења њеног првог Устава, одржан је у организацији Представништва Републике Српске у Србији. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана