Додик: Срби, као ни Јевреји, немају заједничке интересе са муслиманима

Срна
Додик: Срби, као ни Јевреји, немају заједничке интересе са муслиманима

ТЕЛ АВИВ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Срби немају заједничке интересе са муслиманима, те да је иста ситуација и у Израелу, који је основан како би се Јеврејима омогућило да се врате коријенима, када је, након свега што су прошли у Холокаусту, признато њихово право да имају своју државу.

”Повратак коријенима праћен је идејом да ће Арапи пристати да живе у миру и толеранцији са Јеврејима, али се испоставило да то није могуће”, навео је Додик.

Предсједник Српске нагласио је да су Срби одувијек разумјели Израел, те да су Срби и Јевреји уједињени заједничком историјом страдања, уз напомену да су Нијемци у 20. вијеку убили 50 одсто српским мушкараца у два свјетска рата.

“Сада је НЈемачка поново ту да влада над нама. Наравно, ми то не можемо прихватити”, нагласио је Додик.

Он је истакао да се чини да су Нијемци ти који су заинтересовани за релативизацију Другог свјетског рата, уз напомену да се у њемачком естаблишменту и властима налазе потомци СС официра и других људи који су били на високим функцијама током рата.

“Узмите, на примјер, породичну историју /њемачког/ министра спољних послова Аналене Бербок”, навео је Додик, алудирајући на писање њемачких медија да је ђед Бербокове био одани нациста, борио се као официр на Источном фронту и добио одликовање нацистичког режима 1944. године.

Додик је истакао да Нијемци сада желе да се оперу од злочина за које су одговорни њихови преци, од злочина геноцида које су починили, укључујући Холокауст.

“Како је могуће да се одвојен случај као што је Сребреница сматра геноцидом Суд никада није изнио доказе о тачном броју људи који су тамо убијени, а сада резолуција УН тај догађај подиже на универзални ниво”, напоменуо је Додик.

Додик је нагласио да Срби неће обиљежавати овај дан сјећања на догађаје у Сребреници 1995. године, о којем су одлуку донијеле УН, и подсјетио да не постоји међународни дан сјећања на жртве истребљења у Јасеновцу, гђе су Хрвати и Муслимани, који су сарађивали са нацистима, убили између 200.000 и 500.000 људи, већином Срба, као и неколико десетина хиљада Јевреја.

“Постоје земље које стоје иза ове иницијативе самоочишћења. Муслимани су покорили Европу, а затим су постали политичка сила у разним земљама. Ту реалност узимају у обзир тренутне власти НЈемачке и Француске. Оне мисле да ће удварањем муслиманској јавности у својим земљама успјети да их смире”, навео је Додик.

Према ријечима предсједника Српске, Запад је сада одабрао да оно што се дешава у Појасу Газе искористи за промовисање наратива муслиманског мучеништва.

“Ја сам против ратова. Призори убијања ђеце и цивила су болни. Када бих имао ту могућност, ја бих елиминисао све терористе и оне који узрокују патње других. Међутим, свијет другачије функционише. Сада све само занима шта се догађа у Гази, док у потпуности игноришу учасни чин убиства које је починио Хамас 7. октобра, само због мржње према Јеврејима. Они су убијали ђецу, тинејџере, људе који су спавали, који нису вјеровали да се то њима дешава. То се не може поредити са оправданим одговором Израела”, навео је Додик.

Предсједник Српске напоменуо је да постоје људи који не воле Израел и сада покушавају да искористе ситуацију да рашире све врсте наратива о томе шта се догађа.

“Они мене не воле на Западу, јер говорим директно оно што мислим. Али ако погледамо историју, никада није постојао миран суживот Палестинаца и Јевреја, као што то није могуће овђе, у БиХ, између муслимана и Срба”, нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана