Додик: Смјена Лагумџије, Конаковића и Бећировића услов за наставак разговора

Срна
Додик: Смјена Лагумџије, Конаковића и Бећировића услов за наставак разговора

БАЊАЛУКА- Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да очекује смјене кључних људи који су тајно, илегално и кршећи Устав БиХ учествовали у активностима усвајања резолуције о Сребреници, те нагласио да је то минимум послије којег би могли да буду настављени разговори коалиционих партнера на нивоу БиХ.

-Ако хоће даље да разговарамо, мора да се утврди одговорност за рушење Устава БиХ, односно да се смијене амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија и министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић јер су прекршили Устав. Као и да почне процедура смјене Дениса Бећировића са мјеста предсједавајућег Предсједништва БиХ -  рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Лидер СНСД-а је истакао да је то минимум.

-Можда након тога да сједнемо и причамо о нечему. Све друго не долази у обзир - рекао је Додик.

Навео је да ово без проблема може да понови и у Мостару, гдје је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио могућност одржавања састанка коалиционих партнера који чине власт на нивоу БиХ.

-Нисам против састанака са коалиционим партнерима на нивоу БиХ, али не знам шта више можемо да урадимо. Поновићу, мора неко да одговара за рушење Устава и што је преварио УН, јер то тамо није била БиХ, већ само Бошњаци – муслимани - рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да има емпатију и да не жели да вријеђа никога од страдалих Бошњака, али да је усвајање резолуције о Сребреници политичка одлука Генералне скупштине УН.

-Ова одлука је ништавна јер нема квалификовану већину с обзиром да је 109 земаља гласало против или није било за резолуцију, док су на другој страни биле 84 земље. То говори и о томе да је Америка пропала јер није могла да обезбиједи довољно гласова „за“. Прије пет година то би било немогуће - рекао је Додик.

Он је навео да сада ни убјеђивање Америке није довело до тога и то захваљујући активностима које је спровео предсједник Србије Александар Вучић коме је изразио захвалност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана