Додик: Самосталност Српске једини одговор на унитаризацију и централизацију БиХ

СРНА
Додик: Самосталност Српске једини одговор на унитаризацију и централизацију БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на међународној конференцији у Бањалуци да је самосталност Српске једини одговор на унитаризацију и централизацију БиХ.

Додик је навео да захтјев за јачање унитарне БиХ доводи до расељавања Срба и да је једини одговор на то и на централизацију БиХ самосталност Републике Српске.

У обраћању на Међународној конференцији "Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума, Додик је захвалио учесницима за јачање увјерења да Република Српска настави политику коју води.

"Међународна заједница није само онај дио који се појављајује у БиХ и покушава да говори насиљем. Република Српска је најбоље показала како се одупире ригидним политикама у БиХ", истакао је Додик.

Он је додао да се с циљем централизације и доминације једног народа форсира прича да је у БиХ више од 50 одсто муслимана што значи увођење шеријатске државе за шта се залагао и Алија Изетбеговић.

"На овакве ствари Запад не реагује као и на чињеницу да у БиХ постоје параџемати и џамије у којима се окупљају радикални исламисти", рекао је Додик и поновио да се треба вратити слову Дејтона а уколико то није могуће Српска треба да буде самостална.

Додик је изразио наду да ће европски избори дати снагу европској алтернативи што би било значајно у постојећим околностима.

Он је поновио да је слобода кључна ријеч за српски народ, а да многи желе да је одузму, тако је и у случају Дејтонског мировног споразума, који дио Запада сматра прелазним рјешењем.

Додик је упитао чему све то и шта је циљ, односно да ли је то унитарна БиХ у којој би се Срби одрекли идентитета?

Српска то никада неће прихватити, рекао је Додик, и нагласио да овдје живе Срби који говоре српски језиком, али да то нису "босански Срби".

"Ситуација је сљедећа да сада нема босанских муслимана него Бошњаци које прихвата Европа, а нас упркос свему желе називати `босанским Србима`", рекао је Додик.

Он је подсјетио да се ревизионизмом покушала наметнути колективна кривица Србима за страдања у посљедњем рату с циљем њихове сатанизације.

"Нажалост, и бриселска структура прихвата захтјеве муслимана за унитаризацију БиХ, али ми то никада нећемо дозволити", категоричан је Додик.

Он је навео да је Европа у застоју, да нема лидере ни енергенте. "Желимо стабилну Европу, али не њено подаништво САД", нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је Њемачка искључиво на бошњачкој страни у БиХ јер је много муслимана концентрисано и у тој земљи и зато се долази са причом о дисциплиновању Републике Српске, па су послали и човјека који се представља као високи представник иако нигдје није потврђен.

Према његовим ријечима, зато Република никада неће прихватити централизацију БиХ, а једини исправан одговор јесте самосталност Српске.

"Зашто би била исправна прича о централизацији БиХ, а не би о независности Републике Српске ако се зна да су права за самоопредјељење народа гарантована међународним конвенцијама", упитао је Додик.

Он је нагласио да је све мање Хрвата у БиХ јер се све више противе причи о централизацији.

"Срби немају амбицију нити желе сукоб али ће политичким средствима чувати суверенитет Републике Српске", рекао је Додик.

Додик је поновио са странци и муслимани у Уставном суду БиХ константно гласају против Српске што довољно говори о свему.

Он је у свом обраћању оцијенио да БиХ никада није била подјељенија. /крај/бон/бој/фото/видео

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана