Додик: Расвјетљавање истине о несталим национални интерес Српске

Срна
Додик: Расвјетљавање истине о несталим национални интерес Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је расвјетљавање судбине несталих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату национални интерес Српске, те да се ради будућности српског народа не смије дозволити да заборав убије истину о његовом страдању.

Додик је нагласио да Република Српска трага за још 1.646 несталих особа, од којих је 1.011 цивила, међу којима је 312 жена и дјеце, као и за још 623 нестала припадника Војске Републике Српске и 12 припадника Министарства унутрашњих послова.

Предсједник Српске је рекао да се сви они воде као нестали, иако је чињеница да нису нестали, већ су убијени у протеклом рату само зато што су Срби.

- Ако су недужно дијете, жена, старица... убијени на кућном прагу, у њиви, збијегу и то само зато што су Срби, онда не могу бити нестали. Одговор на питање гдје су тијела српских жртава за којима трагамо знају они који су их убили, који су их бацали у масовне гробнице, који су палили и касапили њихова тијела до непрепознатљивости да би прикрили трагове злочина над српским народом - нагласио је Додик.

Он је навео да се често знају и имена некажњених убица, као и мјесто и начин егзекуције, али оно што остаје непознаница јесте мјесто гдје су скривени земни остаци српских жртава.

Додик је нагласио да се у трагању за посмртним остацима српских цивила и војника Република Српска не може рачунати на институције БиХ, срамни Институт за нестала лица БиХ, као ни на још срамније правосуђе БиХ, јер судбина српског народа њих нити боли, нити занима.

- Они из године у годину настављају са игнорисањем, понижавањем и дискриминацијом српских жртава а све са циљем прекрајања историје, представљања Срба агресорима и скривања истине о броју наших жртава. У прилог томе говори и податак да је Институт за нестале БиХ у току цијеле једне године пронашао и идентификовао посмртне остатке само једне српске жртве. Да је другачије, да има права и правде у овој вјештачкој творевини која се зове БиХ, не би данас, скоро три деценије од окончања грађанског рата у БиХ, породице несталих српских цивила и бораца живјеле с неподношљивим теретом бола, патње и неизвјесности - рекао је Додик поводом обиљежавања Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Он је нагласио да то бреме које породице несталих носе на својим плећима боли сваким даном све више, јер 28 година од окончања рата многи очеви, мајке, браћа, сестре, дјеца не знају гдје су посмртни остаци њихових најближих, не могу их достојно сахранити, крст поставити, нити свијећу прислужити. Предсједник Републике Српске рекао је да је најтеже разговарати са породицама које знају да су изгубили своје најдраже, а не знају гдје су њихови посмртни остаци.

- Иза сваког несталог лица остали су његови најближи који сваког дана устају и лијежу само са једним питањем - гдје је!? За њих вријеме не лијечи ране, већ само продужава агонију. Многи од њих, нажалост, нису дочекали дан да преузму посмртне остатке својих најмилијих и достојно их сахране, да знају за њихов гроб. Све док не буду пронађени посмртни остаци све и једне српске жртве нема мира ни спокоја ни за њихове породице, али ни за нас у Републици Српској - поручио је Додик.

На Озрену, код Манастира Светог Николе, данас ће бити обиљежен Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Република Српска, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, трага за још 1.646 несталих лица, од којих је 1.011 цивила, међу којима 312 жена и дјеце.

Трага се за још 623 нестала припадника Војске Републике Српске и 12 припадника Министарства унутрашњих послова.

Током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата страдало је 26.048 бораца и 8.994 цивила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана