Додик: СНСД и институције Српске наставиће да се боре за развој сваког дијела РС, Радојичић важан човјек странке

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Лидер СНСД-а Милорад Додик истакао је да ће ова странка, као и републичке институције наставити да се боре за развој Бањалаке, једнако као и за Добој, Требиње, Источно Сарајево, Бијељини и сваки дио Републике Српске.

- Поносан сам због побједе коју је СНСД остварио јер смо и даље најјача партија и то не само у Српској већ и у БиХ по броју освојених мандата. Повријеђен сам што је Игор Радојичић изгубио, јер је он био најбоља опција, али поштујем вољу бирача, избори су били фер, а нови градоначелник има прилику да покаже своју способност - истакао је Додик.

Он је нагласио да је Игор Радојичић важан човјек СНСД-а и да је сада најважније да оздрави и изађе из болнице.

- Када се врати онда ћемо разговарати о даљем дјеловању. Свакако, нећемо га напустити, јер је он био човјек на важним функцијама, има велики потенцијал и искуство и увијек ће бити наш човјек - истакао је Додик.

Када је ријеч о изборима, Додик је додао да је већ рекао све што је имао, те да је и он човјек који има право на своје емоције и грешке, те да неке изјаве које је изнио можда нису добре.

- Видим да је општа харанга на ту врсте приче. Ја сам човјек овог града, овдје сам рођен, волим Бањалуку, волим Републику Српску, и данас сам дошао да видим гдје можемо да рјешавамо проблеме, ићи ћу и сутра и многе ствари које су овом граду урађене, могу с поносом да кажем да сам у њима учествовао, и када је ријеч о источном и западном транзиту, реконструкцији Универзитетског клиничког центра, фабрике воде и слично - истакао је Додик.

Он је констатовао да Бањалука прије 12, 13 година није имала воду у љетним мјесецима што сви заборављају, а данас је у прилици да се водоводна мрежа рашири у свим селима.

- Ми ћемо наставити то да радимо и све што будем чинио чинићу да Република Српска и Бањалука буду што боље. Бањалука је моја емоција, као што је и Република Српска. Ја то страствено браним и желим да Бањалука буде што је могуће уреднија и боља - истакао је Додик.

Он је рекао да не спори избор новог градоначелника, али по ономе што је он најављивао попут бесплатних уџбеника, превоза, је крајње илузорно и већ је данас почео да мијења изјаве и да говори да ће то чинити субвенцијама.

- Када смо сједили у Влади заједно за Игром Радојичићем разговарали смо о неколико важних капиталних инветиција а једна од њих је изградња концертне дворане што представља приближавање града европским стандардима. Да ли ће то бити приоритет новог градоначелника, сачекаћемо па ћемо видјети - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је СНСД добио 42 општине и града, у 46 локалних заједница имаће скупштинске већине, док многи медији спекулишу занемарујући чињеницу да је СНСД добио највише мандата.

- Из федералних медија сам видио да 26 општина има СДА, 17 ХДЗ, а 43 СНСД. Ми смо најјача партија и имамо највећи број општина, а у значајан податак је да у ФБиХ има више општина него у Српској.

Дејтонским споразумом промовисан нови политички систем

Милорад Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ истакао  је да је Дејтонским мировним споразумом промовисан нови политички систем у БиХ и успостављен мир.

- Дејтонски мировни споразум је значајно урушен интервенцијом високих представника. Нико овдје није задовољан, а неодрживо је да имате високог представника и стране судије у Уставном суду БиХ 25 година од потписивања Споразума - рекао је новинарима Додик.

Коментаришући 25 година од потписивања Дејтонског споразума, он је истакао да Република Српска обиљежава потписивање Споразма, за разлику од Бошњака.

- То је за нас празник, јер смо сматрали да треба славити мир, што у другом дијелу БиХ никада није урађено. Имам приједлог за изјаву у Предсједништву БиХ - то је да треба нагласити да је мир успостављен након формирања новог политичког система којим је БиХ третирана као земља састављена од два ентитета и три конститутивна народа, те да је у БиХ био трагичан сукоб, а не нека агресија или нешто слично. Видјећемо да ли ћемо се договорити, а мој приступ је да буду кориштене формулације из Дејтонског споразума - додао је Додик.

Он је нагласио да од 20. новембра преузима позицију предсједавајућег Предсједништва БиХ и да има најава да би БиХ могао посјетити високи представник за спољну политику и безбједност Жозеп Боре.

- У Сарајеву покушавају да наметну спектакуларну причу да негдје положимо вијенце, што је неприхватљиво. Лажна је прича Сарајева да је био антифашистички град у Другом свјетском рату. Сарајево је све године рата било мирно. Срби из овог града су тада поубијани, одведени у логоре и истјерани, а муслимани и Хрвати су живјели мирно - каже Додик.

Он је поновио да БиХ може само да буде високодецентрализована земља, састављена од два ентитета или три и у основи мора да има конститувне народе.

- Не долази у обзир прича о апстрактним грађанима који одговарају Бошњацима, јер су они наводна већина. И попис становништва су урадили да би као имали неку већину, а лагали су да су Срби побили 300.000 Бошњака - рекао је Додик.

Он је навео да ће Српска ускоро презентовати извјештај о Сребреници и да ће се показати да је и прича о дешавањима у овом мјесту била спекулација за потребе тадашњих политика.

 

- Овдје је свијет формулисао политике на лажи да су Срби побили 300.000 Бошњака и силовали 60.000 жена. То се показало да је лаж, а на бази тога су кажњени Срби, јер им је одузета независност, гурнути су у БиХ и 25 година настоје да нас разграде, што нећемо дати -закључио је Додик.

Сви морају поштовати прописе

Милорад Додик изјавио је данас да се прописи у Републици Српској морају поштовати, али да је оно што је урадио бивши вршилац дужности директора "Путева Републике Српске" Ненад Нешић у Приједору било одговорно.

- Формално гледано очигледно је да ту има неких процедура, али је оно што је Нешић урадио било одговорно у том погледу јер је за неке ствари које су требале да се ураде, долазеће зиме и остало, требало одмах реаговати, а тендер је био заустављен зато што је то било везано за процедуре жалби - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

На питање да прокоментарише извјештај који је МУП поднио Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци због постојања основа сумње да је Нешић починио кривично дјело злоупотреба положаја одговорног лица, Додик је рекао да "кад узмете суштински, Нешић је урадио онако како је требало, а формално ту има неких проблема".

- Али, када бирате између тога да нешто завршите на вријеме, да ли да очистите снијег, да урадите нешто и чекате процедуре, а да вам грађани стоје и смрзавају се на улици, увијек бих изабрао да подржим тај приступ. Не знам детаље, али оно што сам сазнао мислим да се ради о томе - рекао је Додик.

Додик је нагласио да се прописи морају поштовати и да се мора послати таква порука, те додао да је његов приступ томе апсолутно неважан.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана