Додик: Пукао договор о именовањима, не зна се да ли ће буџет бити усвојен

Срна
Додик: Пукао договор о именовањима, не зна се да ли ће буџет бити усвојен

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је договор о именовањима пукао и да не зна да ли ће бити усвојен буџет БиХ.

Додик је рекао да сада не зна да ли ће бити усвојен буџет БиХ и да више ништа не може да каже са сигурношћу, јер је БиХ потпуно неуспјешна, пропала земља.

Он је нагласио да се на нивоу БиХ једино може договарати и тако долазити до рјешења, па између осталог и за буџет, а именовања не треба посматрати као неко “ухљебљење” већ као принцип националне политике.

Подсјетивши на састанак СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, прошле седмице у Источном Сарајеву, Додик је рекао да је договорено да буду именовани сви они који су прошли процедуре.

“ХДЗ је рекао да приликом коначног избора неће подржати приједлог СДА за министра одбране Селму Цикотића и директора обавјештајне агенције, а онда, да би се све закопликовало, /Бисера/ Турковићева је рекла 'нећемо подржати ХДЗ, хоћемо СНСД'. Вјероватно с намјером да завади, јер то су мале игре које покушавају да наметну да направе велике приче”, рекао је Додик за АТВ.

Додик, који је и лидер СНСД-а, нагласио је да их на републичком нивоу чека перод политичке борбе за статус Републике Српске због чега је потребно да се око тога окупе све политичке снаге у Српској.

Он је рекао да је зато креирана коалиција која сада носи двије трећине подршке Влади и окупљена је у парламенту Републике Српске и додао да ће са тим коалиционим капацитетом, када се смири ситуација са вирусом корона, ући у промјену Устава, елиминисати све проблеме у вези са његовом злоупотребом и основном структуром као што је на примјер Вијеће народа, које је наметнуо високи представник.

“Циљ нам је да дођемо до новог устава у коме ћемо учинити још ефикаснијом, транспарентнијом и бржом Републику Српску”, рекао је Додик и додао да је други дио те политичке борбе ово што се дешава на нивоу БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ указао је и на чињеницу да се на нивоу БиХ разоткрила политика у вези са мигрантима, тако што је бивши министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић окривио бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, министра иностраних послова Бисеру Турковић и њихову партију СДА да се мигранти организовано доводе у БиХ да би вршили притисак.

Додик је поновио да на територији Српске неће бити формирани кампови за смјештај миграната иако је Савјет министара у којем је био лидер СДС-а Мирко Шаровић донио одлуку о три кампа у Бијељини, Залужанима и у Трнову.

Говорећи о формирању ЦИК-а БиХ, Додик је рекао да је постојао договор Мирка Шаровића и Бакира Изетбеговића приликом формирања Централне изборне комисије која је локалне изборе незаконито пролонгирала за новембар.

“Ми се понашамо као да ће избори бити у првој недјељи октобра”, рекао је Додик, те додао да на изборе иду са одговорним људима јер ће кључ за рјешавање проблема и посљедица од вируса корона бити у томе да ли је политичка ситуација стабилна или није.

Он је оцијенио да је садашњи СДС на челу са Мирком Шаровићем поданички и да нема везе са оним изворним, те да су га напустили многи, од Ненада Стевандића до Дарка Бањца, Обрена Петровића, Миће Мићића и других.

Додик је рекао да је СДС странка које данас “нема нигдје”, која прича о некој снази, а нема кандидата за градоначелника Бањалуке, те да је служила и служи да се остваре поједини циљеви ПДП-а.

Он је нагласио да са српским опозиционим странкама нису успјели постићи договор о заједничком кандидату у Сребреници, као што раније није било ни договора у вези са Уставним судом БиХ и престанком мандата страним судијама.

У вријеме када је епидемија вируса корона утицала на привреде земаља у цијелом свијету, Додик је рекао да је у овом моменту важно управљати ситуацијом, те да је жеља да се помогне сваком човјеку.

“Радимо ствари да се очувамо као Република и као заједница. У то треба имати повјерења”, навео је Додик.

Говорећи о дешавањима у Сребреници 1995. године, Додик је поновио став да у Сребреници није био геноцид над бошњачким народом већ злочин који је однио много живота, али и злочин који се догађао у континуитету од 1992. године од момента када су муслимани, када рата још није било, убили Србина, посланика Скупштине БиХ, којег је лично знао.

Када је ријеч о протестима у Београду, Додик је осудио насиље и рушење града, наводећи да се ставови могу изражавати мирним протестом.

“Зашто да се лупа Скупштина Србије? Као човјек сам веома разочаран чињеницом да има таквих који су спремни да лупају народну и државну имовину. Неко ће морати да плати да се то поправи. Ту димензију апсолутно не подржавам и мислим да држава мора репресивније да предузме мјере у том погледу”, рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је СНС побиједио у Србији, да су избори легални и легитимни које нико није оспорио, те да излазност јесте била нешто мања него иначе, али веома репрезентативна за ово вријеме.

Додик: Ако нема појединачне одговорности, никакве репресивне мјере не могу помоћи

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да никакве репресивне мјере не могу да помогну у спречавању ширења вируса корона већ је потребан већи степен опреза и одговорности сваког појединца.

Масовно ширење вируса не смије се дозволити, истакао је Додик, а ни да притисак на медицински сектор буде такав да не може да прими оне којима је потребна помоћ.

“Чињеница је да је то нешто са чим морамо да живимо. Вирус је ту и преносе га људи, он жне шетаж сам од себе, него због неодговорног понашања једног броја појединаца”, рекао је Додик за Алтерантивну телевизију.

Он је поновио да ће мјере одредити надлежни стручњаци, што он подржава, али је указао да о вирусу има доста непознаница и да он неће сам нестати већ људи треба да прилагоде своје понашање таквој ситуацији.

“Од понашања људи зависи како ће то ићи. Република је учинила све”, рекао је Додик и поновио да Република Српска има тромјесечне залихе маски, рукавица, да је набављен довољан број респиратора, те да само треба се занављају дневне залихе.

Он је додао да медицински радници раде у тешким условима, изложени су мјесецима тешкој ситуацији, али да је постигнут успјех јер вирус корона у Универзитетском клиничком центру није ушао у централне блокове.

Додик је указао и на неодговорне медицинске раднике који су све ово олако схватали, што сматра недопустивим, јер они у сваком тренутку морају да шаљу поруку озбиљности ситуације.

Мала грешка у понашању мора да подразумијева максималну одговорност, рекао је Додик.

Када је ријеч о економским посљедицама које ће на привреду оставити пандемија, Додик је рекао да је ово глобална прича и да вирус и његово дуго трајање остављају посљедице не само на економију, већ и на социјални живот и психу људи.

“Било би добро да свако себе припреми у психолошком смислу да прихвати ситуацију онакву каква јесте. Она није мој или нечији изум овдје, него глобална пошаст која оставља катастрофалне посљедице и у развијеним земљама као што су Шпанија, Италија, Велика Британија, Шведска, али и Кина, САД и Русија”, рекао је Додик.

Он је указао да је Република Српска адекватно реаговала оснивајући фондове за помоћ економији, која је за сада очувана, без обзира на пад економске активности.

“Наша економија је пала за три одсто и сада је на нивоу минус три одсто. Вјерујемо да ће посљедица бити још током ове, а можда и наредне године”, додао је Додик.

Власт, напоменуо је он, не води рачуна само о ликвидности буџета већ жели да путем буџета интервенише и у другим секторима, као што је помоћ приватном сектору, исплата плата и доприноса и друго.

“Развијене земље би могле имати пад и 15 одсто, ми вјерујемо да нећемо пасти испод пет одсто, али то не зависи само од нас. Морамо да очувамо макроекономске институте везано за јавну потрошњу, јер ако нема потрошње, нема ни економије, одржимо запосленост, динамику привреде и то ћемо учинити кроз низ мјера које постоје”, појаснио је Додик.

Важно је да су људи свјесни да се то чини равноправно према свима и да нема никаквих привилегованих пројеката и активности, навео је Додик и поручио како нису тачне оптужбе опозиције да је било злоупотреба током пандемије.

Опозицију су, додао је он, звали да буде дио истог тима који ће радити одговорно, али су то одбили.

О набавци неопходне медицинске опреме током првог таласа пандемије, Додик је рекао да је то било могуће једино у Кини, у чему нису имали помоћ Амбасаде БиХ, те најавио ће Српска у тој земљи отворити своје представништво.

Према његовим ријечима, био је изазов набавити 250 респиратора у тренутку када их траже и много већи купци, као Њујорк који је поручио неколико хиљада респиратора, а при томе Српска нема ни свој авио-превоз, због чега је тражио помоћ свјетских лидера.

Додик је за покретну болницу рекао да му је директор компаније Технички ремонт Братунац рекао да је продао Турској за пет милиона евра, док је Српској била продата за 4,2 милиона КМ.

“Мислим да уопште није требало да обраћамо пажњу на неке који су парадирали на мјесту покретне болнице. Како Турској ваља та болница за већи новац него што смо ми то платили? Човјек је хтио да нам учини услугу, а хтјели су да од њега направе лошег момка”, нагласио је Додик.

Таквим потезима, сматра Додик, опозиција дјелује деструктивно и одмаже друштву у цјелини, што им не доноси добит већ народ додатно “бацају у депресију”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана