Додик понудио Црној Гори споразум о специјалним везама

ГС
Foto: РТРС

ПОДГОРИЦА -Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Подгорици са предсједником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем, а након састанка рекао да је понудио институцијама Црне Горе споразум о специјалним везама, по узору на споразум са Србијом.

- Република Српска по Дејтонском споразуму има право на споразум о специјалним везама са сусједима, а Црна Гора је то несумњиво и зато сам понудио споразум институцијама Црне Горе по узору на оно што имамо са Србијом - навео је предсједник Српске, преноси РТРС.

Додик је рекао да подржава опредјељење Црне Горе ка ЕУ, истакавши да је и Република Српска за тај пут.

- Ту сам да подржим мир, стабилност и развој Црне Горе. Ти сам да подржимо њено опредјељење ка ЕУ - рекао је Додик.

Он је истакао да се чине напори у БиХ да се дође до преговарачког статуса.

- Европски пут је у реду, али не може да буде на уштрб идентитета и уставне позиције Српске, не може да промовиш унитаризацију и централизацију БиХ. БиХ може по узору на Белгију да се креће на европском путу и у том погледу дијелимо одређене вриједности са политкама Црне Горе - рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска није реметилачки фактор, већ према Уставу чини БиХ и не прихвата деградацију Устава.

Додик је истакао да је Република Српска против чланства БиХ НАТО.

- Знамо статус у којем је Црна Гора и ми то поштујемо, али очекујемо и да се поштује наш став о томе. НАТО је за нас неприхватљив зато што је бомбардовао Републику Српску без одлуке Савјета безбједности, а онда и Србију и Црну Гору. То су ствари преко којих ми нећемо да пређемо - рекао је Додик.

Додик je нагласио да је добро да је српска структура заступљена у власти Црне Горе и да може допринијети јачању ове земље, те најавио да ће се радити на отварању канцеларије Српске у Подгорици.

Он сматра да је српска заједница у Црној Гори годинама деградирана и девастирана и да је дошло вријеме за њено слободно изражавање у политичком и сваком другом смислу.

-Ово није никакво мијешање у унутрашње односе у Црној Гори, нисам ја (специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел) Ескобар који овдје долази и „удара шаком о сто“ и покушава неке натјерати да нешто раде. Овдје сам да подржим све добре људе Црне Горе, да подржим Црну Гору у њеном настојању да напредује на путу ка ЕУ, у настојању да направимо што је ближе братске односе у обостраном интересу - истакао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска неће одустати од подршке Србима у Црној Гори, напомињући да и у властима Српске има оних који се изјашњавају као Црногорци и који имају иста права као Срби.

Предсједник Српске је најавио да ће се радити на отварању канцеларије Републике Српске у Подгорици, те додао да ће се Српска придружити Србији у подршци српском народу и Српској православној цркви (СПЦ) у Црној Гори.

-Веома је легитимно да српски народ у Црној Гори артикулише и изражава српски национални интерес у оквиру уставног поретка који овдје важи, као што је дозвољено и другим народима, мање-више већ доказано, на уштрб, штете и деградације српског националног бића у Црној Гори - рекао је Додик.

Он је констатовао да је мијешање САД у формирање власти у Црној Гори најлошија услуга, јер на тај начин праве унутрашње тензије.

-Они без тензија, сукоба и варничења међу социјалним и међунационалним групама не могу да егзистирају као важне фаце. Није спорно да је САД важна, али није безгрешна. Највећи миленијски гријех је направљен према српском народу на простору бивше Југославије, народу који је учествовао у ратовима на страни слободе - рекао је Додик.

Истакао је и да је српски свијет феноменална идеја и да нико не би требало да има ишта против ње.

-Српски свијет подразумијева да људи који припадају српском народу слободно промовишу своја уставна права у дотичној земљи, да могу да се политички окупљају, изражавају, да организују своје културне институције, да могу да праве своје школе и вртиће, да имају свој образовни систем као и свуда у свијету, и у Њемачкој и у Канади, да вјерују нашој Српској православној цркви, да поштују своју крсну славу - рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка са председником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем.

Додик је истакао да су то вриједноти које не би требало никога да вријеђају.

Ћ У том погледу, позивам све људе српске националне припадности, где год да се налазе, да се посвете елементима нашег националног идентитета. Тај идентитет није усмјерен ни против кога другог, ни против Црногораца, ни против Хрвата, ни Ескима, Кинеза - нагласио је Додик.

Мандић је истакао да онај ко поштује Дејтонски споразум, поштује и Републику Српску, поручивши да без Српске нема БиХ.

Пројекат “Бук бијела”

Милорад Додик изјавио је данас у Подгорици да Црној Гори нуди да се укључи у мегапројекат изградње хидроелектране “Бук Бијела” и да га више не блокира.Ако неће, онда да нас не блокирају”, рекао је Додик новинарима, те оцијенио да је мотивисано из Сарајева да се то спријечи.

Уколико има настојања да се Црна Гора врати у тај пројекат, Додик је изразио спремност да то прихвати, наводећи да струју нико неће произвести осим хидроелектрана, термоелектрана, соларних електрана и вјетропаркова.

-Ми нудимо Црној Гори да се укључи у овај мегапројекат - истакао је Додик.

Он је рекао да тај пројекат не задире и не потапа воде у Црној Гори, већ је жеља да се настави у сарадњи са Србијом која је већински власник пројекта.

- Мислим да се то треба деблокирати - додао је Додик.

Он је навео и да Црна Гора дуже вријеме поставља проблем за Билећко језеро, те да су договорили да се одржи састанак у Требињу на коме ће учествовати министри енергетике и директори “Електроприведа”, као и други важни људи и да се кроз договор то рјешава.

Додик је рекао да Српска не може да игнорише одређене ствари, а да је Црна Гора имала амбиције, које су биле нереалне, да полаже права на нешто у чему није учествовала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана