Додик: Хрвати се спремају на бојкот избора за двије године

Срна
Додик: Хрвати се спремају на бојкот избора за двије године

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се Хрвати спремају да за двије године бојкотују опште изборе у БиХ.

Додик је навео да их у томе размије, јер је то за њих одсудно.

Он је напоменуо и да су му приликом посјете Загребуз хрватски предсједник Зоран Милановић и премијер Андреј Пленковић пренијели забринутост за положај Хрвата у БиХ и да траже рјешења о промјени Изборног закона.

На питање да ли је могућ трећи ентитет у БиХ, Додик је за ТВ Курир рекао да јесте кад би га Хрвати траже.

Говорећи о томе како се десило да је он позван у посјету Загребу и на сусрет са Милановићем и Пленковићем, Додик је рекао је он српски члан Предсједништва и да носи у себи легитимитет избора.

Он је напоменуо да се разговор водио искључиво о положају Хрвата у БиХ, да је хрватска држава запоставила Хрвате у БиХ, за шта су сами криви, јер су изашли на референдум 1. марта и гласали за независну БиХ која им се сада лупа о главу.

Додик је навео да су у Загребу одбили било какву могућност да причају са Жељком Комшићем, који је непожељан у хрватској заједници у БиХ.

Говорећи о томе да је послије посјете Загребу био са Драганом Човићем у Београду код предсједника Србије Александра Вучића, Додик је рекао да је тема у Београду била ситуација у БиХ и како се може помоћи, те да Вучић све вријеме покушава да помогне Федерацији БиХ, али да у ФБиХ од свега праве проблем.

“Кад је дао два респиратора Горажду, горила је ФБиХ, умјесто да кажу – скидамо капу... Успут су покушали да га убију у Сребреници и никада нису хтјели да одговоре, јер ту постоји блокада и спрега муслиманских и америчко-британских служби које контролишу шта ко треба да уради”, рекао је Додик.

Када је ријеч о негативним коментарима у Сарајеву због његове посјете Загребу, Додик је навео да он није коментарисао посјету Бакира Изетбеговића Загребу, те је додао како се осјећа супериорно због онога што ради и мисли да ради прави посао.

“За мене не постоји неки посебан ауторитет у свијету који би могао да помјери моје базичне политичке ставове”, истакао је Додик.

Он је поновио да ће се БиХ распасти без рата, а једино што може да функционише је Република Српска.

Према његовим ријечима, ако на америчким изборима побиједи Доналд Трамп, биће мањег интервенционизна, али ако победи Џо Бајден, он враћа “екипу” која је на лажима о БиХ направила своје каријере.

“Онда бисмо морали да водимо рачуна о таквим новим околностима”, навео је Додик и додао да је став екипе око Бајдена да БиХ има једног предсједника, а не три.

О идеји “Мини Шенгена” Додик је рекао да је одмах подржао, а да су у Сарајеву то назвали српским пројектом неке нове мини Југославије, па су то одбили, а кад су им рекли са Запада, онда су прихватили.

“Од почетка сам мислио да је то добро. У БиХ је то тако, пуно сумње, не можемо да нађемо никакав консензус. У ФБиХ је озбиљан сукоб због Хрвата, који су доведени у позицију да се бошњачким гласовима бирају подобни Хрвати као Комшић, који не мари за институцију виталног интереса народа. Треба бирати аутентичног представника аутохтоног народа”, навео је Додик.  

 

Додик: По свим анкетама грађани Српске желе да статус траже ван БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је БиХ погрешна земља и да су грађани Републике Српске по свим анкетама и након свих избора дефинитивно одлучни да свој статус траже ван БиХ.

Додик је рекао да је у БиХ све накарадно, да једно пише у Уставу, друго се проводи у пракси.

Он је поновио да је БиХ недовршена држава, конципирана на погрешним темељима и то је нешто што није спорно.

“Ми политичари у Републици Српској, мислим да нема ниједног, па ни оног најмањег по политичкој снази који би био против такве једне идеје. Али, напросто, увијек је то везано за неке међународне контексте и односе. Научили смо да развој ситуације овде није само наша ствар”, рекао је Додик за ТВ Курир.

Додик је додао да су и Југославију разбили странци, те да они и даље имају своје илузије у региону.

“Протеклих 25 година је трошење наших живота на идеје да може да се од БиХ направи земља у овим оквирима. Све је то утицало на наше људе да кажу да им је доста, босански Срби се ни по чему не идентиФикују са БиХ. Шта је погрешно да Срби хоће своју државу”, навео је Додик.

Говорећи о руском ставу, Додик је рекао да је Русија за поштовање Дејтонског споразума и међународног права, али је незадовољна Савјетом за имплементацију мира и покушава да каже да се мора поштовати договор три народа, два ентитета.

Он је навео да му однос са Русима највише замијерају они који се највише мијешају.

“Западни представници су разградили Дејтон, па кад ја интервенишем они ми кажу да не разумем “дух Дејтона”, и кажу “није дух Дејтона да се поштује слово Дејтона. Демократија не функционише у међунационалним државама. Ми имамо потпуно различиту историју, само нам је заједничка Нова година”, навео је Додик.

Он је рекао да нијемогућ амерички приступ да “није важно шта је било јуче, важно је шта ће бити сутра”.

“Војно и политичко руководство Срба је осуђено, а Насер Орић је ослобођен и поред доказа и свједока да је клао по Сребреници. Па како на тој бази да градимо поверење. Какав би ја био човек да кажем да нас је НАТО оправдано бомбардовао?”, каже Додик.

Говорећи о САД, Додик је рекао да Доналд Трамп није србомрзац, те да је Србима у Америци говорио да гласају за Трампа.

Додик је рекао да странци сматрају да су народи у БиХ људи ниже вриједности, да немају право да управљају собом, тако се понашају.

“Народима БиХ се мора дозволити избор као и свима. Они све време говоре да смо ми босански Срби, ми то нисмо. Ако смо ми конститутивни народ зашто немамо права, само нама кажу жне можете изаћи из Боснеж. Али она је неуспјешни експеримент либералних кругова који су гурали мултиетничност и мултикултуралност”, рекао је Додик.

Он је навео да мало ко вјерује да БиХ може да постане чланица ЕУ без велике модификације која није могућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана