Додик: ОХР је реметилачки фактор у БиХ и треба га укинути

Срна
Додик: ОХР је реметилачки фактор у БиХ и треба га укинути

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да власти Српске годинама указују на то да је ОХР реметилачки фактор који прави бројне проблеме и интервенције које негативно утичу на опстанак БиХ, те да га треба укинути.

Додик је рекао да је Кристијан Шмит нелегално изабран када је ријеч о релевантним органима УН, док је ОХР нарастао на више стотина службеника, што је значајан апарат који је себе морао да храни, измишља послове, намеће рјешења, као и проблеме да би могао да опстане.

Он је истакао да Српска не признаје Шмита, нити спроводи његове одлуке.

"Његове интервенције у Изборни закон бациле су БиХ деценије уназад, иако у демократском свијету о томе договор и консензус треба да постигну субјекти у изборном процесу, а не неко са стране који као Шмит нешто прописује", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да се дошло у ситуацију да су избори расписани по Шмитовом наметнутом изборном закону јер то хоће муслимани у Сарајеву.

Додик је указао да странци контролишу ЦИК БиХ како би конфигурација власти на локалном нивоу, а касније и на републичком, зависила од њихове воље, а не од бирачког статуса политичких субјеката.

"То је директно мијешање у изборни процес и то нећемо допустити јер радимо у складу са вољом народа, а с циљем да сачувамо Српску и повећамо њену аутономију и да у одређеном тренутку, који ће се указати, прогласимо њену независност. То је наш програм, као што је њихов да по сваку цијену држе демонтирану Српску, што је за нас непријатељски чин", рекао је Додик.

Он је истакао да су владајуће партије у Српској, упркос свему, прихватиле да учествују и на таквим изборима јер су се страни и други фактори договорили са дијелом опозиције да не прихвате тежње власти Републике Српске у смислу да се избори одрже у складу са Изборним законом Српске.

"ЦИК врши изборе за чланове Предсједништва и посланике у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, те утврђује политике за изборе на осталим нивоима власти и ништа више. Републичка изборна комисија треба да спроведе локалне изборе, али они су то узурпирали противзаконито, али то не смета странцима да измишљају и намећу рјешења који удаљавају БиХ од себе саме. БиХ данас је флуидна, нежељена и постоји тек као нека манифестација", рекао је Додик.

Он је додао да у БиХ много штошта на том плану не функционише, те да су на том плану коловође Шмит, бошњачке политичке елите и фактори у Уставном суду БиХ који теже централизацији БиХ на штету Срба којима се БиХ као таква не може наметнути.

"БиХ која је предвиђена Дејтоном је давно срушена и оскрнављена, а не мултиетничка како се тврди са разних страна", рекао је Додик.

Он је указао да су Срби на овим просторима повезани са Србијом, те да памте негативна дјела према њима која су у протеклим ратовима чинили припадници муслимана.

"Можете да радите шта хоћете, наши главни градови су Београд и Бањалука. Никада Сарајево", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана