Додик: Ниједан суверени орган БиХ није донио одлуку о прелету америчких бомбардера

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ниједан суверени надлежни орган у БиХ - Предсједништво и Савјет министара, није донио одлуку о прелету америчких авиона изнад БиХ, чиме Американци манифестују силу.

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез не може донијети такву одлуку без сагласности његова два замјеника, истичући да то онда показује колико Американци поштују територијални интегритет БиХ.

"Американци уопште не поштују територијални интегритет БиХ, већ манифестују силу и шаљу нам авионе који су на Србе бацали осиромашени уранијум", истакао је Додик.

Он је оцијенио као лицемјерје обавјештење америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија о доласку неких авиона као доказ суверенитета и интегритета БиХ.

Додик је рекао да је у Сарајеву било огорчење када су авиони ЈНА 1992. године само прелетали, док данас очекује екстазу, истичући да то говори о томе како ко гледа и колико је спреман да прихвати стране освајаче и стране туторе.

"Ми смо овдје под неком врстом колонијалне управе, боримо се против колонијализма којег у савременом добу осликава чињеница да без икаквог права доведу човјека који се представља високим представником. Тјерају нас да поштујемо одлуке Уставног суда БиХ, а тај суд је 2005. године својом одлуком рекао да је високи представник само онај који је именован релевантном одлуком Савјета безбједности УН", напоменуо је Додик.

Додик је указао да исти ти који Републици Српској говоре да поштује одлуку Уставног суда БиХ - не поштују одлуку тог суда, те не поштују територијални интегритет јер не постоји начин за спречавање прелета авиона.

"Авиони ће прелетјети, али ће остати чињеница да не поштују БиХ јер је доживљавају као заморче којем они имају право да стежу и доток ваздуха, докле желе и хоће. Успут нама Србима говоре како ми то морамо да трпимо и слушамо, а ако не будемо слушали - имаћемо санкције, или појединачне како што ја имам", нагласио је предсједник Републике Српске.

Он је рекао да се униполарни свијет полако губи, а да САД и Запад кроз ЕУ покушавају да омеђе своје зоне интереса, на овај или на онај начин.

"Срби немају право да буду у заблуди и не смију да дозволе себи реафирмацију приче о братству и јединству јер је та идеологија срушила српски национални корпус у прошлом вијеку и довела до тога да смо изгубили пола свог биолошког потенцијала у Првом и Другом свјетском рату, као и у посљедњем рату", закључио је Додик.

Два лансер бомбардера Ваздушних снага САД "Б-1Б" извршиће данас ниски прелет изнад градова у БиХ, саопштено је из Амбасаде САД, уз упозорење да у те летјелице "у стању брзо испустити огромне количине прецизног и непрецизног наоружања против било којег непријатеља, било гдје у свијету, у било које вријеме".

Из Амбасаде су навели да је бомбардер "Б-1Б" лансер највеће носивости конвенционалног навођеног и ненавођеног наоружања који посједују Ваздушне снаге САД. Користи се за вишеструке мисије и окосница је америчке далекометне бомбардерске флоте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана