Додик није дао сагласност за долазак Ђукановића у БиХ

Агенције
Додик није дао сагласност за долазак Ђукановића у БиХ

БАЊАЛУКА - Нисам се сложио са доласком предсједника Црне Горе Мила Ђукановића у посјету Босни и Херцеговини, рекао је у понедјељак члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Данас је у 14 сати одржана сједница државног Предсједништва којој су присуствовали предсједавајући Жељко Комшић, те чланови Милорад Додик и Шефик Џаферовић. Након сједнице Додик се обратио новинарима.

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине из реда српског народа казао је да се нису дотицали "проблематичних" тема, али је додао да није дао сагласност за долазак црногорског предсједника Мила Ђукановића у службену посјету БиХ, како је казао, имајући у виду тренутну ситуацију у Црној Гори.

Додик је реаговао на најаву предсједника СДС-а Мирка Шаровића који је најавио заказивање хитне сједнице Народне скупштине Републике Српске. Шаровић је казао како је Додик признао да је БиХ у МАП-у што је "издаја Републике Српске".

Српски члан Предсједништва је одговорио да нема ништа против сазивања сједнице.

"Ми се не можемо повући из МАП-а, али нема оно што је потребно за активирање чланства у НАТО, а то је Годишњи национални програм (АНП). И План реформи није то. Шта да објашњавам Мирку Шаровићу? Немам ништа против да се закаже сједница НС РС. Ово је само још један покушај Шаровића да добије нови мандат у Сарајеву како би наставио издају Републике Српске", закључио је члан Предсједништва Босне и Херцеговине.

"Ко му брани, ако има довољан број гласова и руку, нека одмах закаже сједницу. Драго ми је што показује толики интерес за Народну скупштину јер је управо Шаровић прије извјесног времена у Народној скупштини рекао да му она ништа не значи, а сад је напрасно почео да је воли", рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Додик је навео да је данас у Сарајеву имао неколико разговора са делегацијом УСАИД-а и амбасадором САД у БиХ /Ериком Нелсоном/, додајући да је и са њима било разговора о тој теми.

Додик је рекао да он није у могућности да обезбиједи од осталих чланова Предсједништва да се БиХ повуче из МАП-а.

"Оно што је битно јесте да МАП нема оно што је основа за његово активирање, а то је акциони национални годишњи план, јер план реформи није то", поновио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана