Додик: Лаж да је укинут Дан Републике

Срна
Додик: Лаж да је укинут Дан Републике

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је лаж да је укинут Дан Републике Српске и истакао да је Декларација која је усвојена на Свесрпском сабору у Београду изнад опозиције у Српској и у функцији је српског народа.

-Ми припадамо српском народу, као што је наведено у Декларацији. Без Сретења нема ни Републике Српске, ни Срба, јер су се Срби од Сретења реафирмисали као народ и почели да граде свој идентитет -нагласио је Додик.

Он је рекао да Дан Републике нико није укинуо, те да је све друго у вези са тим „лаж коју су измислили телевизија БН и опозиција у Републици Српској са намјером да обезвриједе овај документ“.

-Али, неће у томе успјети, јер је Декларација изнад опозиције, Републике Српске и у функцији је српског народа. А полтрони због страног интервенционизма раде оно што је тражено од њих, а то је да нападају најважнији дио те декларације - истакао је Додик.

Додик је појаснио да у Декларацији јасно стоји да се осим 15. септембра, Дана српског јединстава, слободе и националне заставе обиљежава и слави у Србији Дан државности Србије 15. фебраур, а у Републици Српској Дан државности Српске, те да ће бити настављено обиљежавање Дан настанка Српске, како је предвиђено законом.

-У закону немамо Дан државности, него Дан Републике Српске и тај дан нико није укинуо - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је поновио да се Дан Републике Српске и даље обиљежава 9. јануара, као и до сада, с тим што сада постоји и Дан државности.

Додик је рекао и да треба питати оне који су измислили да је укинут Дан Републике, зашто су лагали?

-Зашто мене то питате? Ја само упућујем да треба сви да прочитају став у Декларацији и Закон о празницима Републике Српске, који предвиђа да се обиљежава Дан Републике Српске - навео је Додик.

Све друго, нагласио је Додик, је лаж.

Он је рекао и да Декларација има историјски значај, јер у 49 ставова и закључака даје одговоре на сва значајна питања, те маркира кретање српског народа.

Додик је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу јер је издржао озбиљне притиске који су вршени са циљем да се многи садржаји из Декларације избаце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана