Додик: Комшић самовољно отишао у Њујорк

ГС
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА – Предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић је самовољно је отишао у Њујорк на сједницу Генералне скупштине УН и тај његов поступак показује да у БиХ влада хаос, истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да Предсједништво није донијело одлуку о слању делегације БиХ на сједницу  у Њујорк.

- Жељко Комшић је тамо у приватној посјети и одбацујем било какву могућност да он представља БиХ - рекао је Додик.

Додао је да у делегацији нема Срба.

-Нико из мог кабинета није отишао у Њујорк. Комшић није озбиљан политичар, јер би поштовао одлуке, овако иде сам без икаквих инструкција из Предсједништва БиХ - поручио је Додик .

Он је нагласио да је 7. септембра послао писмо генералном секретару УН Антониу Гутересу у коме се наводи да нема одлуке Предсједништва БиХ о присуству сједници Генералне скупштине УН, писмо је послато и свим члановима Савјета безбједности УН, а то ће, као је навео, урадити и данас.

-Међутим, колико видим говори се да би се Комшић могао обратити на сједници Генералне скупштине УН што значи да се највиши врх ове институције упетљао у распад БиХ и да генерални секретар УН игнорише Устав БиХ - навео је Додик.

Он је напоменуо да на претходној сједници Предсједништва БиХ није било сагласности о одласку у Њујорк и да Комшић није на другој сједници ставио ово питање на дневни ред, него је отишао без одлуке.

-Овдје је ријеч о низу кршења одредаба које говоре о поступању колективног органа. Комшић доводи у питање функционисање заједничких институција, а ако генерални секретар УН одобри његово обраћање, онда је забио ексер у мртвачки ковчег БиХ. Ово није само Комшићева памет, него и (бошњачког члана Предсјеништва) Шефика Џаферовића и других око њега - рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, кад постоји одлука Предсједништва БиХ, онда трошкове путовања сноси Предсјендиштво БиХ, а кад иде само један члан трошкове сноси његов кабинет.

-У овом случају, трошкове сноси кабинет, што доказује моју тврдњу да није било одлуке Предсједништва БиХ - навео је Додик.

Додик је истакао да овакав потез говори колоко је драматична ситуација у Предсједништву и у самој БиХ.

Медији су пренијели да је Жељко Комшић допутовао у Њујорк на 76. засједање Генералне скупштине УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана