Додик: Када се поштују Устав и надлежности, нема потребе за уступцима

Срна
Foto: Танјуг

БАНЈАЛУКА - Усвајањем Програма економских реформи БиХ за период 2024-2026. и Закона о државној служби у институцијама БиХ испуњене су још двије обавезе на европском путу и то показује да је Српска све вријеме била посвећена том циљу, рекао је предсједик Републике Српске Милорад Додик.

”Када се поштују Устав и надлежности, тада нема потребе да било ко чини уступке. Када се уважавају интереси свих народа, компромиси су логична посљедица”, истакао је Додик.

Он је додао да све што се показало успјешним у земљама ЕУ, за Српску је увијек било прихватљиво.

Додик је указао да је поштовање и његовање различитости темељ европског јединства, а поштовање чињенице да права једних престају гдје почињу права других, темељ европских одлука.

“Зато је поштовање бирача, институција, Устава и надлежности у БиХ европско питање. Заштита сопствених интереса и усаглашавање с интересима других је механизам ефикасног функционисања”, написао је Додик на мрежи “Икс”.

Подсјетио је на ријечи Моме Капора, једног од најумнијих људи рођених на овим просторима, “многима би се допао да се ниси трудио допасти се свима”.

“Када нам мишљење и суд народа које представљамо и који су нас изабрали буду најбитнији, а импресије странаца споредне, БиХ ће изаћи из ћорсокака на европски пут. Тада ће и они показати поштовање према нама”, закључио је Додик.

Савјет министара усвојио је јуче на ванредној телефонској сједници у новом тексту Програм економских реформи БиХ 2024-2026. године, фокусиран на испуњавање обавеза на европском путу.

Такође, јуче је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио у првом читању Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ, којим се уводи нова категорија државних службеника - инспектор и настоји омогућити већем броју заинтересованих лица пријаву на конкурсе.

Важност континуитета разговора са руским предсједником Владимиром Путином

“Итекако је важно то за Републику Српску, да се спозна њена позиција, да се придобије солидарност за отворена питања, која могу да помогну, да се на економском плану договоре економски пројекти, као што је била потреба изградње гасовода од Бијељине до Бањалуке, гдје нисмо нашом кривицом засутављени на том пољу, спријечили су нас Сарајево и Бошњаци”, навео је Додик.

 Да смо, казао је, то учинили, од онда када смо тражили, Бањалука би била гасни центар.

“Имали би јефтин гас, ишли смо на то да договоримо стабилну цену. Нас су спречили, направили нам озбиљну економску штету. Грејање у Београду је јефтиније него у Бањалуци, јер се греју на гас”, навео је Додик.

Истакао је да је Федерација БиХ. непријатељски настројена према Русији, што у Русији и знају.

“Због нашег става, им није повећана цијена гаса. Да смо ми имали довољне количине гаса, могли смо да изградимо две гасне коморе, цијену која је нижа, јер неко у Сарајеву сматра да Србима то не треба”, казао је Додик.

Истакао је да је Путин један од најважнијих људи свијета.

“Разговорали смо о положају Српске и односима на Балкану, али и о проблемима Украјине, Европској унији, али и Америци. Ово је био један од разговора на највишем стратешком нивоу, нема у себи никакву поруку која би требала да угрози ситуацију. Једна мала Република са милион и по хиљада становника окружене НАТО-ом, ЕУ, мала Република која нема столицу у УН, мала Република по обиму својих политика, јер то је једна улица у Москви ако не и мања успјела је да се пробије на сцену и да разговара са људима”, навео је Додик.


 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана