Додик: Хрватска би требало да ћути јер је НДХ починила геноцид над српским народом

Срна
Додик: Хрватска би требало да ћути јер је НДХ починила геноцид над српским народом

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да би Хрватска послије спонзорисања резолуције о Сребреници требало да ћути јер је управо НДХ починила је неспоран геноцид над српским народом.

Додик је рекао Срни да се шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман данас, након спонзорисања резолуције, позива на одрживост БиХ као заједнице два равноправна ентитета и три конститутивна народа, а није му сметало што је спорна резолуција стигла у УН управо кршећи начела која он данас промовише.

- Није му сметало ни то што су за резолуцију у УН лобирала два бошњачка члана Предсједништва. А начела једнакости се сјетио због књиге која је промовисана у Сарајеву, а која Србију и Хрватску третира као агресоре на БиХ - рекао је Додик након што је Грлић Радман реаговао због књиге која укључује и Хрватску као агресора, наводећи да је то неприхватљиво и да је Хрватска активно учествовала у одрживој БиХ.

Ако регуларна војска Хрватске није била у грађанском рату на територији БиХ, каже Додик, било би добро да Грлић Радман објасни ко је сравнио са земљом Мркоњић Град.

- Наравно да је Хрватска активно учествовала у грађанском рату у БиХ, за разлику од Србије која није имала ниједну војну јединицу на територији БиХ. О учешћу Хрватске у грађанском рату у БиХ изјаснио се и суд квалификујући то као удружени злочиначки подухват - напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, Хрватска се у БиХ више пута јавља као спонзор, с тим да би нека спонзорства сада радо заборавила, али не може због пресуда Суда на чије одлуке се Радман данас позива, али у другом контексту.

- Хрватска би сада требало бар да ћути јер је управо НДХ починила највеће злочине на овом простору, починила је неспоран геноцид над српским народом - закључио је Додик.

Грлић Радман је реаговао је због књиге која је представљена у Сарајеву, у издању једног бошњачког удружења, наводећи да ће се морати објаснити наратив којим се "искривљују чињенице и историјска истина".

Грлић Радман је истакао да се никако не могу упоређивати улога Хрватске и Србије у посљедњем рату, истакавши како "не би било цјеловите, независне и суверене БиХ да није било Хрватске и Хрвата".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана