Додик: Хоћемо руски гас из Србије, а не из Хрватске

Агенције
Додик: Хоћемо руски гас из Србије, а не из Хрватске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оштро се успротивио плановима ЕУ да гас долази из Хрватске и заложио се да снабдјевање РС руским гасом иде преко Србије.

Реагујући на оптужбе директора Секретаријата Енергетске заједнице (EC) Јанеза Копача да РС блокира планове за повезивање гасовода који већ постоји у БиХ са гасном мрежом у Хрватској, преко Брода, Додик је потврдио како се и лично противи таквој могућности.

"Оно што они желе јесте да руски гас не долази у РС из Србије него из Хрватске, и то је та прича о изградњи гасовода од Брода према Зеници", казао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је против таквог плана јер сматра да је то урота Европске уније која има за циљ да "регију учини зависном у снабдјевању гасом" и да жели да "овлада овдашњим енергетским потенцијалом".

Он је најавио да ће власти РС и након пропасти пројекта "Јужни ток", на који су жељели да се прикључе, наставити с плановима да изграде свој посебни гасовод којим би добављали гас из Русије.

"Нећемо дати сагласност за гасовод Брод-Зеница јер се тиме РС чини додатно зависном од гаса из неких других дестинација", рекао је Додик.

Копач је јуче у интервјуу сарајевском "Дневном авазу", изјавио да власти Републике Српске опструишу спровођење пројеката којим би се реализирало смањивање зависности БиХ од гаса који сада може да добија искључиво из Русије и да је за то најбољи начин повезивање с гасоводном мрежом Хрватске.

С друге стране, Влада Федерације БиХ повезивање с гасоводима Хрватске оцијенила је стратешким приоритетом своје енергетске политике.

Такође, наводи да власти у РС опструишу и спровођење европских директива о регулисању гасног сектора у БиХ противећи се било каквом управљању на државном нивоу. Због таквог става БиХ се већ нашла под пријетњом санкција Енергетске заједнице које би, уз остало, могле да доведу у питање њено право приступа енергетским ресурсима сталних чланица те асоцијације коју, уз чланице Еуропске уније, чине и државе југоисточне Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана