Додик: Босански може бити само лонац, и понегдје, кафа

Срна
Додик: Босански може бити само лонац, и понегдје, кафа

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да БиХ може бити дефинисана, према Дејтонском мировном споразуму, само као заједничка држава три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака.

Додик је истакао да се изненадио информацијом да је сарајевски интелектуални круг одлучио да прекине завјет ћутања, да су смогли снаге да организују конвенцију "која ће бити у знаку одлучности, јасних визија и политичких опредјељења и према домаћој и интернационалној јавности, и према унутарполитичким и спољнополитичким актерима".

.Значи, поручиће да је доста страног интервенционизма, мешетарења страних амбасадора, наметања, суспендовања институција од нелегитимних појединаца, неуставног дјеловања, урушавања система одлучивања. Заложиће се за поштовање Устава и Дејтонске структуре БиХ, једнаких права Срба, Бошњака, Хрвата. Похвално - навео је Додик.

Или, нагласио је он, неће бити ништа од тога.

-Сигурно неће бити ништа од тога. Дружељубив сам човјек, волим када се људи окупљају, дебатују, размјењују мисли. Поздрављам најављено дружење сарајевске интелектуалне елите зато што ће оно бити још једно велико свједочанство бесмисла БиХ. „Босна је наша – босанска“, најављују интелектуалци. Ништа Срби, ништа Хрвати, а бога ми ништа ни Бошњаци. Само Босанци - истакао је Додик.

Ако је вјеровати Уставу, нагласио је Додик, БиХ припада Србима, Хрватима, Бошњацима и осталима, у које спадају и Босанци.

-Сарајевски интелектуалци, изгледа, сматрају да БиХ није ни српска, ни хрватска, а, Бога ми, ни бошњачка, већ осталих. Господо, босански може бити лонац, можда кафа у неким кафићима централне БиХ, али БиХ може бити дефинисана само као заједничка држава три конститутивна народа: Срба, Хрвата и Бошњака, према Дејтонском мировном споразуму. Чисто да знате, да се не мучите да промишљате - поручио је Додик.

Он је рекао да је добро да су скинули маску.

-Добро је да сте јавно рекли оно што 30 година мислите, да је БиХ само бошњачка и да су Срби и Хрвати за вас страно тијело. Добро је да сви виде ко разваљује БиХ. Дуго вам је требало, али никада није касно - нагласио је Додик.

Као одговор на Свесрпски сабор, Асоцијација независних интелектуалаца "Круг 99" најавила је одржавање конвенције под називом "Босна је наша - босанска", а након Сарајева, скупови ће бити одржани широм БиХ, ради "исказивања отпора даљем урушавању БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана