Додик: БиХ Треба да буде неутрална

Срна
Додик: БиХ Треба да буде неутрална

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је за БиХ најрационалније да буде неутрална када је ријеч о најновијим дешавањима на истоку Украјине, те да осуђујући став друга два члана Предсједништва Жељка Комшића и Шефка Џаферовића у вези са руским признањем Луганске и Доњецке Народне Републике није став БиХ и Предсједништва, већ може бити само њихов приватни политички став.

Додик је истакао да Џаферовић и Комшић на тај начин дијеле БиХ, дерогирају заједничке институције БиХ, те да су додатно злоупотријебили ову ситуацију.

"Сви имамо симпатије, могу и ја да причам о својим, али сматрам да је то сада непотребно чинити. Тиме што су Комшић и Џаферовић потрчали да се сврстају апсолутно говори о томе да нису водили рачуна о БиХ и не представљају БиХ", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он каже да је у најмању руку неозбиљно то што западне земље осуђују Русију да крши међународно право имајући у виду да то раде посљедњих 20 година у БиХ, гдје су створиле неодрживо стање, а које штите свим расположивим средствима мислећи о сопственим интересима, а не конститутивним народима у БиХ.

Додик је навео да су западне земље кршиле међународно право признавајући самопроглашено Косово и дерогирајући Устав БиХ који је дио Дејтонског споразума.

"Они сада нама шаљу поруку да ми треба да прихватимо њихову оцјену како они штите међународно право - то је неозбиљно у најмању руку. Позивати се на међународно право у осуди /предсједника Русије Владимира/ Путина за ово што је учинио, а чините све да дерогирате међународно право, да пошаљете НАТО авионе на Србију и Републику Српску без одлука Савјета безбједности УН, гдје је речено да мора бити одлука, шаљете наводног високог представника којег није именовао Савјет безбједности УН, а говорите о поштивању међународног права - заиста је апсурдно", истакао је Додик.

Он је подсјетио да је у Анексу 10, као дијелу међународног акта Дејтонског споразума, прецизно наведено да се високи представник мора именовати резолуцијом Савјета безбједности УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана