Дизел јефтинији 10 фенинга

Вељко Зељковић
Дизел јефтинији 10 фенинга

БАЊА ЛУКА - Цијена горива на бензинским пумпама у Републици Српској пале су током викенда, а корекције наниже требало би очекивати и у наредним данима те би тако бензин требало да кошта пет, а дизел десет фенинга мање у односу на прошлу седмицу.

Каже ово за “Глас Српске” предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске Ђорђе Савић, појашњавајући да је до ових нових корекција дошло након промјена на глобалном нафтном тржишту.

- Гориво је у неким градовима и више од овог појефтинило. У Прњавору је то за 15 фенинга. Желе бити што конкурентнији, али вјерујем да ће они врло брзо извршити нове корекције, јер, с обзиром на то колико кошта гориво у набавци, цијене које тренутно држе нису реалне - сматра Савић.

Наводи и да је тренутна потрошња горива у Републици Српској можда и нешто већа од неких мјесечних просјека претходних година, што се, како је рекао, може објаснити повољним временским приликама.

На свјетском тржишту цијене сирове нафте пале су током прошле седмице, треће заредом, јер је, како објашњавају аналитичари, берзанске трговце и инвеститоре забринула мања потражња и потрошња у највећим свјетским економијама. Према њиховом мишљењу, то је главни разлог што је барел нафте (159 литара) са 92,3 долара, колико је коштао 29. октобра, пао на 81,5 долара.

Указују на то да је на њега, прије свега, утицала вијест да би потражња за бензином у Сједињеним Америчким Државама могла током наредне године пасти на најнижи ниво у двије деценије, али је на трговце утицала и информација да су рафинерије из Кине, земље која је највећи свјетски потрошач нафтних деривата, захтијевале мање количине саудијске нафте.

Оно што је додатно утицало на ова кретања јесу и подаци о мањој потражњи, што је појачало забринутост да привреде, поготово оне највеће, расту спорије и неуједначеније него што се првобитно очекивало.

Експерти наводе и да су се страхови од прекида снабдијевања на Блиском истоку у великој мјери распршили, али и да је у значајној мјери, сигурно не занемарљивој, на берзанска кретања утицао и повећан руски извоз нафте, али и пад рафинеријских марже слаби. Сматају и да ће док год сукоб на Блиском истоку буде “ограничен” између Израела и Палестинаца - залихе нафте остати мање-више стабилне, а самим тим и цијене у садашњим оквирима око 80 долара по једном барелу.

Црни сценарио

Тренутно једини ризик за нови и драматични раст цијена сирове нафте представља укључивање Ирана у рат Израела и Палестинаца. То би, како упозоравају аналитичари, могло довести до тога да Иран поремети транспорт из арапских земаља Персијског залива кроз Ормуски мореуз. Чак петина свјетске производње нафте на дневном нивоу прође овим водама. Затварање овог мореуза практично би одсјекло од свијета велике извознике нафте у Саудијску Арабију, Кувајт, Бахреин и Уједињене Арапске Емирате, као и Катар, највећег свјетског извозника природног гаса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана