Дипломатски скандал у Штутгарту у режији Бегана Мухића

Маријана Миљић Бјеловук
Дипломатски скандал у Штутгарту у режији Бегана Мухића

ШТУТГАРТ/САРАЈЕВО - Нови скандал у режији дипломата из БиХ одјекнуо је у Штутгарту, гдје је откривено да је Генерални конзулат БиХ у том њемачком граду, док је њим руководио Беган Мухић кадар СДА, добио грант од владе покрајине Баден Виртемберг који је, ни мање ни више, потрошен за наводни рад фиктивне бошњачке допунске школе.

Све те малверзације откривене су када је за генералног конзула у Штутгарту именована Вера Сајић која је, након што је тамо дошла, затражила извјештај о раду допунских бошњачких школа у Штутгарту. На основу добијених информација, утврђено је ненамјенско трошење новца које је министарство за културу, младе и спорт покрајине Баден Виртемберг уплаћивало Генералном конзулату за рад допунских школа за 2020/2021. годину. 

Сајићева је, како сазнаје “Глас”, о свему обавијестила и чланове Предсједништва БиХ те затражила од њих инструкције, јер би до 15. децембра требало да о даљим потезима извијести надлежно министарство покрајине Баден Виртемерг које тражи и да им грант од 32.000 евра са каматом буде враћен.

Њемачко министарство најавило је и да ће у све укључити надлежне правне институције како би било утврђено гдје је новац завршио.

У информацији коју је Сајићева прослиједила Предсједништву, у коју је “Глас” имао увид, бесповратни новац уплаћиван је Генералном конзулату у Штутгарту који је министарству за културу, младе и спорт Баден Виртемберга достављао податке о броју школа, дјеце и наставника. Конзулат је, након што би добио тај новац, даље га просљеђивао на рачун Савеза допунских школа, које је основао и водио управо конзул Беган Мухић. Све малверзације откривене су у октобру 2022. када се министарство за културу, младе и спорт обратило Генералном конзулату у Штутгарту са наводима да су запримили жалбе на ненамјенско трошење новца за 2020, односно навели су да су приказане лажне школе и наставници.

На састанку надлежних из њемачког министарства са Мухићем поновљене су сумње да је новац ненамјенски трошен и да су докази које је доставио конзулат од Савеза допунских школа фиктивни.

Надлежно њемачко министарство је и након тог инсистирало да им се образложи утрошак дозначеног новца. Након тога, Мујић се правдао да нема информација о начину и критеријумима расподјеле новца и да је све у надлежности Савеза допунских школа, који је након тог доставио извјештај о утрошку новца који се битно разликовао од првобитног.

И након тога, министарство за културу, спорт и младе тражило је да им се достави увјерење за сваку школу те извјештаји и изјаве наставника.

- Те податке Савез допунских школа није доставио. Такође, на адресу конзулата стигла је замолница да им појаснимо како је у првом извјештају о утрошку средстава било 43 школе-курса, да би касније било 31 - стоји у допису који је отишао ка Предсједништву.

Сва прича ту се не завршава па је у новембру ове године стигло ново писмо на адресу конзулата у којем је надлежно њемачко министарство навело да су додатним провјерама утврдили да је од 31 пријављеног курса одржано свега седам. Тада су навели и да због свих уочених малверзација траже поврат 31.920 евра са каматом, али и да ће о свему обавијестити државно тужилаштво. Генерални конзулат требало би да до 15. децембра о овом питању одговори надлежном министарству.

Додатна мрља поново је бачена на Генерални конзулат БиХ у Штутгарту и почетком ове године када је министарство за културу, младе и спорт затражило да им се доставе информације о броју школа. Након што је то урађено, конзулат је убрзо добио повратну информацију у којој је било наведено да није тачна информација да Савез допунских школа има три школе - курса како је наведено, већ двије, те да број ђака није 44 већ 25.

- Поново се достављају нетачни подаци Савеза допунских школа. Због свега наведеног не желим сарађивати и учествовати у раду допунских школа. Све информације у раду допунских школа нарушиле су дигнитет Генералног конзулата у Штутгарту и нанијеле велику штету угледу БиХ - стоји у допису који је отишао ка Предсједништву, а који потписује Сајићева.

Такође, у истом документу стоји да су наставници у бошњачким допунским школама радили без факултета.

- Профил наставника је споран, као и ко их је ангажовао и на који начин. Допунске школе организују удружења или џемати, који запосле наставнике које финансирају. У неким случајевима за те намјене прикупљају новац и од родитеља. Конзулат нема надлежност да контролише рад удружења или такозваних наставника  - наведено је у документу.

До закључења овог текста нисмо успјели да ступимо у контакт са Беганом Мухићем.

Начелник

Беган Мухић, који је кадар СДА, од 2015. до 2018. био је генерални конзул БиХ у Истанбулу за Републику Турску, Грузију и Азербејџан. Затим је од 2019. до 2023. године био на челу Генералног конзулата у Штутгарту. У мају ове године изабран је за начелника општине Живинице у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана