Десет полицајаца у Републици Српској добило отказ!

СРНА
Десет полицајаца у Републици Српској добило отказ!

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је од 1. јануара до 10. новембра због теже повреде радне дужности изрекло десет дисиплинских мјера престанак радног односа, а суспендовано је 47 припадника од којих 42 полицајца и пет државних службеника, изјавио је начелник Управе МУП-а за полицијско образовање Миле Шикман.

Он је током округлог стола на тему “Систем интегритета као фактор супростављања корупцији” у Бањалуци рекао да је током претходне године изречено укупно 12 дисциплинских мјера престанка радног односа, а током 2021. године седам.

– Позивамо све грађане који имају сазнања о негативним понашањима наших радника, о свим појавама за које сматрају да имају обиљежје корупције, да то пријаве. Све пријаве грађана ће бити на адекватан начин запримљене и процесуиране и МУП ће сигурно радити на утврђивању одговорности свих својих припадника – истакао је Шикман.

Он је навео да је округли сто поводом обиљежавања 9. децембра – Међународног дана борбе против корупције и 20 година од усвајања Конвенције УН против коруције организован с циљем указивања значајне повезаности између сузбијања ове негативне појаве, безбједности и развоја друштва.

– Полазимо од тога да је борба против корупције одговорност и обавеза свих актера у друштву укључујући владине званичнике, државне и полицијске службенике, медије, цивилни сектор, општу јавност, наравно грађане у цјелини, јер само сви заједнички, свако у оквирима и границама свог дјеловања можемо израдити друштво отпорније на корупцију – рекао је Шикман.

Он је навео да МУП Републике Српске у континуитету од 2006. године ради на изградњи овог интегритета, а 2015. године је усвојило први план интегритета којим је тад био прва институција у БиХ која је увела интегритет као системски начин борбе против корупције.

– Интегритет подразумијева стварање отпортности институције, кроз јачање кадровских ресурса и умањивање могућности и спречавање да се као негативна појава уопште и деси –  нагласио је Шикман.
Он је истакао да припадници МУП Републике Српске интегритет изграђују и кроз најмађи кадар увођењем посебног предмета полицијски интегритет за кадете Полицијске академије и ученике Средње школе унутраших послова, саопштено је из МУП-а.

Шикман је навео да МУП Републике Српске у свом саставу има Службу за заштиту интегритета и законитости у раду, те да је једина полицијска агенција у БиХ која има професионализован поступак професионалне дисплиплинске комисије која поптуно независно води поступке за повреду радне дисциплине.

- Дисплински поступци се не воде само против полицијских службеника опште надлежности, већ обухвата и полицијске службенике криминалистичке полиције, али и полицијске службенике који су били веома високо позиционирани –  изјавио је Шикман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана