Дефицит Фонда ПИО 54,85 милиона марака

Ведрана Кулага
Дефицит Фонда ПИО 54,85 милиона марака

Бањалука - Фонд за пензијско-инвалидско осигурање (ПИО) РС добио је мишљење са резервом од Главне службе за ревизију јавног сектора РС, а главни разлог за то био је прошлогодишњи буџетски дефицит од 54,85 милиона марака.

Резерва је изражена за дио који се односи на финансијске извјештаје Фонда ПИО за 2015. годину, док су за усклађеност за прописима и актима ревизори дали позитивно мишљење уз скретање пажње на кредитне обавезе.

- Фонд ПИО је за 2015. годину исказао буџетски дефицит у износу од 54,85 милиона и непокривени дефицит текућег периода од 15,05 милиона марака - наведено је у ревизорском извјештају.

Ревизори су контролом пословних књига Фонда уочили да смањење фер вриједности акција стечених у процесу приватизације у износу од 1,16 милиона КМ није евидентирано на терет ревалоризационих резерви формираних за ове акције, већ на терет расхода обрачунског карактера.

Обавезе Фонда ПИО на основу кредита посљедњег дана 2015. године износиле су 120,49 милиона од чега се на дугорочне односи 85,88 милиона, а на краткорочне 34,60 милиона КМ.

- Влада РС је, у складу са законом, крајем септембра 2015. године дала сагласност на одлуку Управног одбора Фонда ПИО којом је одобрено директно кредитно задужење Фонда од 50 милиона КМ - назначено је у извјештају.

У извјештају о извршењу буџета за 2015. годину исказани су буџетски приходи Фонда ПИО у износу од 955,04 милиона који су за шест одсто нижи од ребаланса буџета и буџетски расходи од 1,01 милијарду КМ, односно два одсто нижи од ребаланса.

За лична примања запослених је утрошено 13,70 милиона, што је за два одсто мање од ребаланса буџета, али су ти трошкови за шест одсто виши у односу на претходну годину. Ревизори нису имали већих замјерки на трошкове за лична примања и остале сегменте пословања, а директору је препоручено да у процесу доношења буџета обезбиједи реално планирање прихода и примитака, односно расхода и издатака.

Директор Фонда ПИО РС Младен Милић каже да је ревизорски извјештај такав-какав јесте оцијенивши да је мишљење са резервом искључиво резултат дефицита у 2015. години. Оцијенио је важним што није било замјерки на дио који се односи на усклађеност пословања са прописима.

- Ово је до сада најбољи извјештај ревизора за Фонд ПИО и остаје жаљење што је остварен дефицит на који ми апсолутно нисмо имали утицаја, нити можемо имати. У супротном бисмо имали позитивно мишљење - казао је Милић.

Све пензије у прошлој години су, каже Милић, на вријеме исплаћене, али су дефицит морали да покрију задужењем код комерцијалних банака.

- Одржана је и тематска сједница Владе РС, а један од закључака је био прелазак на трезорско пословање, што је и урађено од јануара ове године. Резултат тога ће у овој години бити да Фонд ПИО неће имати дефицит, али да ће се он прелити на буџет РС - рекао је Милић.

Фонд ПИО РС је на крају прошле године имао 591 запосленог, што је 25 мање у односу на крај 2014. године.

Набавке

Ревизори су имали одређених замјерки на спровођење јавних набавки у Фонду ПИО.

Нагласили су да план набавки не садржи процијењене вриједности у складу са Законом о јавним набавкама и не даје на систематичан начин преглед планираних вриједности и поступака набавки. Фонду и надлежнима је препоручено да раде у складу са законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана