Давор Шешић о одласку из СДС-а и политичком дјеловању у социјалистима: Настављам да критикујем оно што не ваља

Ведрана Кулага Симић
Давор Шешић о одласку из СДС-а и политичком дјеловању у социјалистима: Настављам да критикујем оно што не ваља

БАЊАЛУКА - СДС сам напустио због руководства, јер се није бавио чланством и народом који је на изборима слао јасне поруке шта мисле о таквој политици, а и у новој партији наставићу да критикујем ствари које нису добре у и за Српску.

Поручује то за “Глас” посланик у Народној скупштини РС Давор Шешић који је након дуже од деценију и по раскрстио са СДС-ом и приклонио се Социјалистичкој партији којом руководи Петар Ђокић. Говорећи о бившој партији и разлозима због којих је одлучио да не буде више дио те приче, подсјећа да је СДС прије четири године био на власти у Сарајеву, а да су са 24 посланика из 2014. добили тек 16 четири године касније што указује да је, како каже, нешто рађено погрешно. Тврди да нису тачне оптужбе које су из СДС-а стизале на његов рачун, а махом о томе да није радио довољно за странку.

- СДС-у сам донио три директна мандата и то сам постигао радом на терену са чланством и симпатизерима. У НСРС, али и медијски, био сам један од најактивнијих што је потврда да је бивше руководство покушало да направи замјену теза. Показали су класично непознавање стања на терену и односа са чланством - истакао је Шешић.

На питање шта је пресудило да политичко дјеловање настави са социјалистима, који су дио владајуће већине, а не у некој од опозиционој партији, каже да је СП друга најстарија странка у Републици Српској која је, као таква, учествовала у свим политичким токовима током стварања Српске.

- То је за мене било битно због континуитета дјеловања. Такође, избори које је СП провела прије неколико мјесеци, када су значајно подмладили руководство, су сигуран знак да ће се бавити више политичким реализмом, а не нереалним идеализмом што подразумијева горуће теме међу којима су одлазак младих, незапосленост и то ће радити у мјери колико добије подршку грађана - истакао је.

Тврди да Ђокићевој партији није пришао због потенцијалне позиције у некој од институција или установа у јавном сектору.

- Рекао сам да сам из СДС-а изашао због људи из руководства. Социјалистима сам приступио због руководства странке, реалнијег политичког приступа стању у Српској и спремности да се говори о постојећим и надолазећим проблемима кроз политичко дјеловање - појаснио је.

Иако је промијенио страначки дрес, подвлачи да се ништа неће промијенити у његовом дјеловању.

- У мом фокусу и даље су побољшање живота и сигурности грађана. То подразумијева конструктивну критику извршне власти, критику свега онога што удаљава грађане од Српске. Позиција посланика је позиција представника народа. Тема коју сам у овом мандату актуелизовао је положај бораца и других борачких категорија. Као резултат тога дошла је и посебна сједница о борцима. Прва и за сада једина са таквом тематиком. Ово сам навео да бих потврдио своју спремност да и даље говорим о положају бораца који су најзаслужнији за постојање Српске. Сматрам да у данашње вријеме, а то је вријеме отуђености и самоће, неопходно је у први план ставити човјека, положај породице и њено јачање, а свакако и питање  запошљавања и останка људи у Републици Српској – закључио је Шешић.

Избори

Анализирајући актуелну политичку ситуацију, истиче да избори увијек доносе појачану политичку динамику која се огледа, између осталог, у међусобном препуцавању и оптуживању власти и опозиције.

- Постоји консензус у РС да избори буду одржани редовно у октобру и то је добро. Ако гледамо ситуацију у цијелој БиХ и незадовољство Хрвата, мислим да не постоје реални услови да се одрже избори у БиХ. Треба констатовати да се још једном потврђује да су главни проблеми налазе у ФБиХ, а не у РС - сматра Давор Шешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана