Да ли се шири нова зараза у БиХ: Стручњаци открили све о новој подваријанти короне

ГС
Да ли се шири нова зараза у БиХ: Стручњаци открили све о новој подваријанти короне

Здравствене службе широм Европе забринуте су због нове подваријанте коронавируса која се појавила крајем октобра, заразила више од 40 одсто становништва у САД и до сада се проширила на 29 држава свијета.

Потребно пратити

Њемачки министар здравства Карл Лаутербах се нада да ће Њемачка “прегурати зиму” прије него што се подваријанта “омикрон XББ.1.5” прошири и на ову земљу, а забринутост су изразили и из Свјетске здравствене организације (WХО) јер се нова подваријанта ЦОВИД-19 преноси лакше од свих претходних.

– За нас никако није добро то што је то најпреносивија подваријанта која је до сада откривена. Такође, није добро што овај сој, који су Скандинавци назвали “црацкен”, по митском морском чудовишту, мјешанцу хоботнице и лигње који је у 18. вијеку потапао бродове, избјегавао постојећа антитијела у организму која смо стекли ранијим инфекцијама овим вирусом или вакцинацијом – казао је проф. др. Јасенко Карамехић, субспецијалиста клиничке имунологије.

Иако за сада не изазива теже симптоме, Карамехић истиче да је итекако потребно пратити га, јер се ради о вирусу који спонтано мутира, па је неизвјесно у шта ће се претворити.

Број заражених

Питање се поставља да ли се коронавирус убрзано шири и у БиХ, тј. да ли је у порасту број заражених. Према ријечима Аднана Шорлије, одговорног инжињера у Хигијенско-епидемиолошкој служби ЈУ Дом здравља Кантона Сарајево, према подацима које имају, није забиљежен пораст броја заражених.

 Од 1. новембра до 30. новембра урађено је 38 антигенских тестирања, од тога су само два била позитивна. Од 1. децембра до 6. децембра тестирано је 12 пацијената, од којих је троје било позитивно – казао је Шорлија.

Зима идеална за ширење вируса

Разумије се забринутост њемачког министра здравства који је зиму споменуо као критичан период.

– Зима је годишње доба које је идеално за ширење вируса. Људи се окупљају у затвореним просторима, остварују више контаката, а имунитет нашег организма зими је неупоредиво слабији. Свако од нас мора водити рачуна о томе и, по могућности, да сутра не будемо изненађени, избјегавати већа окупљања – рекао је он, пише Аваз. 

– Недавно сам био у Азији и тамо је нулта толеранција на ЦОВИД-19. На посао не можете док не урадите тест, а у јавним просторима људи и сада носе маске – истиче проф. др. Карамехић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана