Да ли ће британски документ покренути ревизије пресуда?

ATV
Да ли ће британски документ покренути ревизије пресуда?

Распакивање података британске владе који демантују неке од пресуда пред хашким трибуналом, могле би да распакују и већ завршене судске процесе.

Обавјештајни подаци који потврђују да није одстојао план за заузимање Сребренице, већ да је напад испровоциран од бх. стране, има снагу да промијени свијест о ономе што се дешавало у Сребреници, сматрају у Српској. Уколико правосуђе које је најстроже казнило српско политичко и војно руководство због дешавања у Сребреници, могла би се исписати и нова историја судских процеса.

“Иако су били потпуно свјесни тог 11. јула да не одстоји никакв план нашег политичког и војног руководства за оно што су нас оптужили у Сребреници , то их није спречавало да 2015. покушају да прогурају резолуцију у Савјету безбједности која је требала да жигоше цијели српски народ”, изјавио је Дарко Младић, син Ратка Младића.

Интересантна је и контрадикторност британских власти, које су документ чувале годинама, а ипак су инсистирале да се усвоји резолуција о геноциду у Сребреници. Истина, доказе да није било плана за заузимање Сребренице, па тако ни плана за злочин, годинама је под нос хашким судијама стављала одбрана. За све то није било слуха, али би документ који је потписала Британска Влада требао да буде окосница инсистирања на истини, сматрају породице осуђених за ратне злочине. 

“Овакве доказе су тимови одбране и износили на суђењима, вијећа их нису узимала у обзир иако су судије несумњиво имали сазнања о одстојању оваквих докумената који би многе људе ослободили. Многе западне службе, прије свега америчка и британска имају на хиљаде оваквих докумената. Ја се искрено надам да је објављивањем овог документа, само почетак отркивања истине”, истакла је Соња Караџић, кћерка Радована Караџића.

Радован Караџић, Љубиша Беара, Вујадин Поповић, Здравко Толимир осуђени су на доживотне робије. Беара, и Толимир преминули су у затвору, док је жалба на  пресуду Ратку Младићу у току. У документу се описује ситуација  када је Младић тражио  разоружање остатка бх. трупа у холанском кампу. 

“Холандски батаљон је учинио све што је било могуће да пронађе тих 2.000 наоружаних припадника Армије РБиХ, али они су једноставно нестали током ноћи, највјероватније у смјеру Тузле. Било је ту присутно још нешто трупа западно од енклаве. Младић је водио психолошки рат”, пише у британском документу из 1995. године.

Обавјештајни подаци на више од 200 странца анализирају се у Републичком центру за истраживања рата, ратних злочина и тражење несталих. 

“Такав један документ, евентуално, може довести до понављања поступака у кривичним предметима који су већ окончани пред правосуђем. Могао би, евентуално да могне и лицима против којих се тренутно води поступак. Анализирамо комплетан садржај документа”, рекао је Милорад Којић.

Документима које је објавила Влада Велике Британије потврђује се да су они који су бомбардовали Републику Српску, а онда и Србију, знали да је Сребреница изазвана и организована, али су упркос томе затражили да УН означе Србе као геноцидан народ, каже министар одбране Србије Александар Вулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана