Цвијановић: Судски процес разоткрива манипулације међународног фактора

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Српски члан Предсјдништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да судски процес служи да би се разоткриле разне петљанције и манипулације међународног фактора у БиХ.

Цвијановићева је, након данашњег рочишта предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора “Службеног гласника” Милошу Лукићу пред Судом БиХ, рекла да судски процес за непоштовање одлука Кристијана Шмита показује на који начин се странци или ОХР играју са домаћим институцијама и на који начин на њих врше утицај.

“На овај или онај начин у судском поступку их тјерају да раде незаконите ствари”, рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву након што је на данашњем рочишту судија Суда Бих Сена Узуновић одбила приједлог Додикове одбране да Шмит свједочи.

Цвијановићева је указала на то како се третирају докази Тужилаштва у процесу против Додика и на који начин се одређени документи овјеравају.

“Као потреба томе може послужити начин како третирају доказе који су тамо предложени од Тужилаштва, каква је улога нотара, на који начин се овјеравају одређени документи, на који начин се односи према некоме које неизабрани странац”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је данашње рочиште наставак многих ранијих ситуација, иако је постојала нада да ће се вратити у правосудне токове у којим неће бити манипулација нити захтјева ОХР-а, те да ће се радити у складу са законима.

“Уклањате могућност да се обрате они људи који треба да покажу како тече један законодавни поступак и на који начин се понашају актери у том поступку, од оних који су предлагачи, од оних који су усвајачи, па коначно и они који треба да потпишу указе и пошаљу законе на објаву и слично”, рекла је Цвијановићева.

Овдје се, сматра Цвијановићева, настоји спријечити низ који треба да покаже процедуралну страну и који треба да докаже и покаже да нико не ради по својој вољи.

“Људи који обављају послове по својим институцијама у Републици Српској, јер ми немамо менторе и нама не може неко други радити наш посао, раде у складу са Уставом. Радимо онако како су нам повјерена наша овлаштења и, наравно, одговарамо за сваки свој поступак, али одговарамо онда кад прекршимо нешто, а не онда када неко каже да нисмо испоштовали одлуку неког неизабраног странца”, појаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да је најбоље мјесто за Шмита била судница, па да се у судници види да ли он има право да ради то што ради.

Цвијановићева је поручила да је забрињава снисходљивост и потреба за урушавањем домаћих институција и домаћег правосудног система.

“Урушавање само зато да бисте ви испоштовали некога који је сам себи измислио ауторитет или му је тај ауторитет наводно дала група земаља која везе нема ни са мировним споразумом и ни са чим што је међународно право”, закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана