Цвијановић: Направљен добар посао између компанија Гаспром и Гас Рес

Срна
Цвијановић: Направљен добар посао између компанија Гаспром и Гас Рес

Москва - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је споразумом, који је потписала са генералним директором компаније "Гаспром" Алексејем Милером о директној испоруци гаса Српској, направљен добар комерцијални посао између Гаспрома и компаније "Гас Рес" који подразумијева директно снабдијевање гасом без посредника потрошача у Српској.


Цвијановићева је нагласила да природни гас долази до Зворника и иде директно за Зворник и Фабрику Бирач-Алумина, а за остале потрошаче, као што су на примјер рафинерије у Броду и Модричи и други, прави се постројење за компримовање и одатле им се дистрибуира овај енергент.

Она је истакла да је овај пројекат аранжман који претходи "Јужном току" док се чека његова реализација. "Такође, он даје већу сигурност за снабдијевање гасом и представља јефтинију варијанту него када се то обавља преко посредника", истакла је Цвијановићева.

Премијер Српске је напоменула да је "Гас Рес" компанија у потпуном државном
власништву Републике Српске и да нема посредника.

"Хистерија која се прави у вези са овим споразумом у Федерацији БиХ, али и међу опозиционим политичким субјектима у Републици Српској само говори да је направљен добар посао за Српску", рекла је Цвијановићева Срни поводом реаговања појединих политичких субјеката у ФБиХ и Српској на потписивање споразума са компанијом "Гаспром" о директној испоруци гаса Републици Српској.

Цвијановићева је упитала "зашто БиХ Гас као федерална ентитетска компанија може да се бави увозом гаса, а да то не би могао 'Гас Рес' као ентитетска компанија Републике Српске?".

Предсједник Владе Српске је 15. септембра у Москви потписала споразум са генералним директором компаније "Гаспром" Алексејем Милером о директној испоруци гаса Српској без посредника, чиме је омогућено повољније снабдијевање гасом Зворника и Фабрике глинице "Бирач", подручја Бијељине, као и рафинерија у Броду и Модричи.

Предвиђено је да компанија "Гас рес" директно, без посредника, купује гас од "Гаспрома" и даље га дистрибуише купцима у Републици Српској, што ће омогућити нижу цијену овог енергента.

Само опозицији у Српској састанак са Путином неважна ствар

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је састанак званичника Српске са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином договорен прије неколико седмица, али је због његових изненадних обавеза пролонгиран за један дан и биће одржан сутра у 13.00 часова по руском времену, односно у 11.00 по европском.
"То је познато свима, осим опозиционарима. Невјероватна је потреба опозиције да прича бесмислице. Њих није потребно ни демантовати ни посебно коментарисати, јер све што су до сада изрекли демантовала је пракса", рекла је Цвијановићева поводом изјава опозиционих политичких странака у Српској у вези са састанцима званичника Српске и Руске Федерације.

Предсједник Владе Српске је оцијенила да то што је опозицији у Српској састанак са Путином неважна ствар, највише говори о њима самима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Жељка Цвијановић бораве у вишедневној посјети Русији, гдје су имали низ састанака са највишим представницима тамошњих компанија и банака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана