Цвијановић, Бећировић: Посвећеност испуњавању 14 приоритета Европске комисије

СРНА
Цвијановић, Бећировић: Посвећеност испуњавању 14 приоритета Европске комисије

САРАЈЕВО - Чланови Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и Денис Бећировић су током сусрета са аустријским министром за ЕУ и уставна питања Каролином Едштадлер нагласили посвећеност испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије и реформским процесима ка европском путу земље.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност Аустрији на континуираној подршци БиХ на њеном европском путу и у додјељивању кандидатског статуса за чланство у ЕУ, као и на снажном залагању за могућност отварања преговора, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Током сусрета разговарано је о даљем унапређењу веома добрих и пријатељских билатералних односа БиХ и Аустрије, посебно економске и трговинске сарадње.

На састанку је истакнуто да је на економском плану Аустрија један од највећих и најзначајнијих трговачких и инвестиционих партнера у БиХ, те је изражено увјерење да ће економска сарадња бити и даље унапрећивана.

Разговарано је о даљем споразумном регулисању билатералних односа двије земље, те је истакнута опредијељеност за јачање регионалне сарадње и учешће у регионалним иницијативама.

У том смислу аустријска министарка је изразила очекивање да ће БиХ бити активно укључена у координацију приоритета и програма предсједавања Стратегијом ЕУ за дунавски регион ЕУСДР, схватајући то као начин подршке интеграционим процесима, јер БиХ од Аустрије преузима предсједавање у мају 2025. године.

Чланови Предсједништва БиХ захвалили су Аустрији на свеукупној билатералној и мултилатералној помоћи коју континуисано пружа БиХ.

Састанку ће у име предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића присуствовао савјетник Вања Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана