Цвијановић: Аграрни буџет у Српској биће повећан за 10 милиона КМ

Агенција
Цвијановић: Аграрни буџет у Српској биће повећан за 10 милиона КМ

Лакташи - А овогодишњи аграрни буџет у Српској од 60 милиона КМ биће увећан за 10 милиона, најавила је премијерка Жељка Цвијановић. Овом одлуком задовољни су пољопривредни произвођачи, посебно јер очекују веће подстицаје. Из Удружења мљекара сматрају да је Влада тиме испунила обећање, и да је ријеч о важним средствима са аспекта инвестиција.

Горан Митровић из Доњег Жабара један је од фармера који има заокружен просец производње, што му омогућава тржишну рентабилност. На фарми годишње утови 10.000 свиња и 3.000 бикова.

Обрађује 550 хектара површине за производњу сточне хране, од којих је 250 под системом наводњавања.

Повећање аграрног буџета веома је, каже, значајно, посебно јер је Влада претходно издвојила 5 милиона КМ од Клириншког дуга, што су усмјерили за повећање површина под наводњавањем.

За Ранка Сарајлића из Градишке, који се бави ратарством и узгојем свиња и јунади, додатних 10 милиона је добра вијест.

"Нама је битно да нам обезбиједе шест одсто, колико је законом дефинисано, а све више од тога је увијек добро дошло, само да се правилно распореди и да при расподјели не буде неких проблема", истиче Сарајлић.

Расподјелу средстава дефинисаће Правилник о подстицајима, који ће бити донесен до краја фебруара, најављује ресорни министар Стево Мирјанић. Поручио да ће бити уважени сви оправдани приједлози пољопривредника. До сада су на располагању имали 60 милиона КМ, а ове године 10 милиона више.

"Рекли смо да ће, када буде усвојен Закон о акцизама и неке друге ствари у вези са Реформском агендом и аранжманом са Међународним монетарним фондом, наши пољопривредници добити проширење аграрног буџета са 60 на 70 милиона КМ и сада се стварају претпоставке за тако нешто", рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске.

"Надам се да ће то бити реализовано и дефинисано у наредних неколико недјеља. Тако да би укупни подстицаји могли износити око 70 милиона КМ", наглашава Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

За подстицаје у пољопривреди, али и улагања у водопривреду, у посљедње четири године на подручју општине Лакташи усмјерено је 30 милиона марака, каже Мирјанић.

О томе је данас разговарао са начелником ове локалне заједнице Ранком Карапетровићем. Отворили су и питање земљишне политике-ова општина је пред усвајањем просторног плана, чији је циљ сачувати пољопривредне површине и смањити грађевинске зоне.

Компанија "Марбо" тражила је да јој буде додјељено 250 хектара земљишта.

"У министарству су расположени да им се то и обезбиједи. У току су припреме да се тај поступак заврши, с тим да они имају концесије на земљиште у Церовљанима, које није најпогодније за њихову производњу, и то ће земљиште уступити да би добили земљиште на другој локацији, које је најпогодније за производњу кромпира", рекао је Ранко Карапетровић, начелник општине Лакташи.

Разговарано је и о уређењу водотока и експлоатацији минералних сировина.

Договорено је и да се испоштују захтјеви дрвопрерађивача са подручја ове општине, гдје је потребно обезбиједити додатних 25.000 кубних метара дрвних сортимената како би унаприједили своју дјелатност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана