Човић поручио да се у Сарајеву воде разговори о Изборном закону

GS
Foto: Arhiva

Предсједник ХДЗ и ХНС БиХ Драган Човић рекао је у понедјељак у Љубушком да су политички представници у Сарајеву гдје воде разговоре о Изборном закону, Закону о судовима и сукобу интереса, а најавио је и могућу хитну сједницу Дома народа ПСБиХ до петка, како би се изгласао Закон о спречавању прања новца који је у завршној фази.

Потребна снага

Додаје да је могуће да ће ту сједницу искористити и за неке друге ствари, ако се до тада постигне договор.

– Не бих волио размишљати што би се могло догодити ако не завршимо овај посао који смо обећали, јер ако то не урадимо може настати пуно проблема крајем марта с функционисањем власти у БиХ.

Мој оптимизам стоји и даље јер толико мало треба урадити око Изборног закона, без надмудривања што неко жели да зашутимо око ставке Предсједништва БиХ па то зове политичким измјенама. Иста је ствар око сукоба интереса, а слична је ствар и око сједишта Апелацијског вијећа када је у питању Закон о суду БиХ – појаснио је Човић.

Каже како је потребно имати снагу и донијети одлуку јер постоји довољна већина у оба дома Парламента да се то заврши, ако не крајем ове, онда крајем идуће седмице. Човић сматра да представници хрватског народа једини искрено предводе европске процесе, рекавши да то не би функционисало да нема представника Хрвата у извршној и законодавној власти на ентитетској и државној разини.

– У овој нашој домовини морамо градити елементе који је дугорочно могу чувати. Сви изравно кажу да нема смисла да се Хрватима бирају представници у Предсједништву БиХ и у домовима народа. Ипак, постоји проблем кад кажемо да ћемо написати један дјелић или одвраћање.

Ништа не мијењамо у Изборном закону, само у једном концепту наглашавамо, ако би неко други опет пожурио Хрватима изабрати представнике, да то не ради. То је то одвраћање. Па погледајте реакције, као да радимо нешто велико. То је симболична измјена у једном чланку, а неки то одмах зову трећим ентитетом – истакнуо је Човић.

Незамисливо је, додаје, да БиХ може дугорочно функционирати на начин да неко неком бира представника или да се бирају ”два бошњачка члана Предсједништва”.

– Не отежавамо, него водимо овај процес. Не бисмо ми данас ни дошли довде да није хрватске политике у БиХ. Четрнаест услова свели смо на три законска рјешења, ако то нисмо у стању урадити, онда не знам што бих рекао – закључио је предсједник ХДЗ и ХНС БиХ Драган Човић, преноси Фена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана