ЦИК поднио пријаву Тужилаштву БиХ због фалсификованих гласачких листића у Братунцу и Шековићима

ГС
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ поднијела је пријаву Тужилаштву БиХ јер сматра да је учињено кривично дјело које се односи на изборни процес, односно јер је, према извјештају Главног центра за бројање, на два бирачка мјеста у Братунцу и једном бирачком мјесту у Шековићима приликом прегледања гласачких листића пронађено 36 фалсификованих гласачких листића.

Осим подношења пријаве Тужилаштву БиХ, ЦИК је  предузела потребне мјере да се сачувају трагови наводно учињеног кривичног дјела, предмети којима је или помоћу којих је учињено то дјело и други докази.

Предсједник Општинске изборне комисије Шековићи Милош Јевтић категорично одбацује наводе да је са изборним материјалом из ове општине било неправилности.

, Јевтић је за РТРС рекао да су цјелокупан процес пратили посматрачи и представници ЦИК-а БиХ.

Наглашава да је за ову информацију сазнао из појединих медија и да из ЦИК-а није добио никакво званично саопштење везано за овај случај.

Такође, каже Јевтић да је и уочи и након окончања изборног процеса, изборни материјал обезбјеђивала полиција.

- Моје колеге и ја из општинске изборне комисије свјесни смо да би за такав поступак подлијегали кривичној одговрности и да тако нешто никада не би урадили, тим прије што су двоје од њих троје први пут чланови ОИК-а и такав поступак би угрозио њихов живот и каријере - каже Јевтић.

Предсједник ОО СНСД Братунац Марко Мркајић рекао је да у Братунцу није било никаквих неправилности током бројања гласачких листића.

- Сазнао сам за те информације из медија, и кад сам сазнао обавио сам разговор са предсједником Бирачког одбора Кравице Матијом Пејићем. Пејић је истакао да су у изборном дану били присутни и члановуи други политичких партија, и опозиције и власти и потврдио да апсолутно није било никаквих злоупотреба на бирачком мјесту - каже Мркајић.

Наводи да му је Пејић пренио да је једино шта је могло да се деси, и на шта он сумња је, могло да буде урађено након што су вреће запаковане.

- Пејић је спреман да се подвргне полиграфском испитивању и спреман је да докаже да чланови бирачког одбора немају никакве везе са тим нерегуларностима. Сумња да је то урађено након што су они закључили записник, потписали и отпремили даље према ОИК-у односно ЦИК-у - истиче Мркајић.

Сматра да је ово смишљен покушај да се баци љага на Братунац и да се омаловажи добар изборни резултата ове странке и њеног кандидата за предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Портал истрага.ба јуче је објавио да су фалсификовани гласачки листићи пронађени у Главном центру за бројање приликом поновног пребројавања листића за предсједника Републике Српске те да је  на свим фалсификованим листићима био глас за Милорада Додика, кандидата СНСД-а.

ЦИК је 10. октобра по службеној дужности наредио отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића на свим редовним бирачким мјестима у Српској за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

Према извјештају Главног центра за бројање, до сада је извршено поновно контролно бројање гласачких листића за Предсједника и потпредсједнике Републике Српске за 33 општине/града у Републици Српској, односно обрађено је 1.621 бирачко мјесто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана