Чавић: Непроводива одлука Уставног суда БиХ

Срна
Чавић: Непроводива одлука Уставног суда БиХ

Бањалука - Предсједник Народног демократског покрета /НДП/ Драган Чавић изјавио је данас да је непроводива одлука Уставног суда БиХ да је неуставан члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике.

"Још десетине одлука Уставног суда БиХ нису проведене. У три кантона у Федерацији БиХ није проведена одлука овог суда о конститутивности народа, која је донесена 2001. године", рекао је Чавић новинарима у Бањалуци.

Он сматра да се проблем Уставног суда БиХ не може ријешити повлачењем представника Српске из институција БиХ.

"Морамо инсистирати на усвајању закона о Уставном суду БиХ и да странци напусте ову институцију. Проблем је што су и два висока функционера СДА судије овог суда, што је видљиво и из доношења наведене одлуке", додао је Чавић.

Он је напоменуо да се, усвајањем Декларације у Народној скупштини Републике Српске у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут, на неки начин предвидјела одлука Уставног суда БиХ.

У Бањалуци ће данас бити одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и званичника из Српске о одлуци Уставног суда БиХ да поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске нису усаглашене са Уставом БиХ.

Уставни суд БиХ утврдио је у четвртак, 26. новембра, да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана