Чавара: Агресивна бошњачка политика жели једнонационалну ФБиХ

Срна
Чавара: Агресивна бошњачка политика жели једнонационалну ФБиХ

САРАЈЕВО- Предсједник ФБиХ Маринко Чавара упозорио је да агресивно понашање бошњачке политичке сцене има за циљ промијенити уставно уређење које је дефинисано Дејтонским споразумом, а „најезда и мржња бошњачких политичких субјеката“ као стратешки наум имају урушавање конститутивности и претварање ФБиХ у једнонационални простор.

Чавара је изразио бојазан да Кристијан Шмит неће донијети измјене Изборног закона прије избора, него напротив, да ће на неки начин отклонити препреке да бошњачке политичке елите формирају у ФБиХ једнонационалну власт, као што су то предвидјеле у „платформи“ (СДА).

Чавара, који је и потпредсједник ХДЗ-а БиХ, рекао је да БиХ нема одредбе изборног законодавства које би дефинисале начин избора делегата у федерални Дом народа, а то у старту значи да ће бити немогуће спровести изборне резултате на законит начин.

-Одавно смо говорили да практично нема услова за изборе. То смо говорили с разлогом, јер је Уставни суд БиХ, након што је одлучио о пресуди у предмету „Љубић“ о легитимном представљању, те након што је прошло шест мјесеци, а Парламентарна скупштина БиХ није промијенила одредбе Изборног закона, избрисао одредбе Изборног закона који говоре о начину попуњавања федералног Дома народа - појаснио је Чавара за хрватски „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

Јасно је, рекао је он, да те одредбе не постоје у Изборном закону, те је самим тим законски немогуће попунити ту празнину.

-А онда се догађа да они који желе урадити нешто на свој начин изборним инжењерингом кажу како Централна изборна комисија има право, а знамо да су незаконито допунили одређени број чланова Централне изборне комисије - истакао је Чавара.

Према његовим ријечима, најважније је да Хрвати масовно изађу на изборе и дају подршку „јединој снази која се бори за позицију Хрвата у БиХ, а то је ХДЗ БиХ и Хрватски народни сабор“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана