Бубић: Затражено да Ћосић Дедовић не буде судија у предмету против Додика

Срна, ГС
Бубић: Затражено да Ћосић Дедовић не буде судија у предмету против Додика

БАЊАЛУКА - Адвокат Горан Бубић, бранилац предсједника Српске Милорада Додика, изјавио је Срни да је Суду БиХ упутио приједлог за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић у случају да поступа у предмету против Милорада Додика.

Бубић је појаснио да је приједлог за изузеће упућен на захтјев Милорада Додика, те додао да одбрана сматра да у овом предмету судија Дедовић не може поступати зато што постоје околности које изазивају разумну сумњу у њену непристрасност.

-Судија Јасмина Ћосић Дедовић својевремено је била кандидат за судију Међународног кривичног суда у Хагу, а Милорад Додик, тада у својству српског члана Пресједништва БиХ, противио се њеном именовању на наведену правосудну функцију у име БиХ - истакао је адвокат Бубић.

Бубић је уз приједлог за изузеће Суду БиХ доставио и доказ - писмо тадашњег српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Из садржаја писма виде се аргументи за противљење именовању судије Јасмине Ћосић Дедовић. Ове разлоге бранилац не понавља у приједлогу за изузеће, али као разлог за изузеће истиче сам чин противљења Милорада Додика, тадашњег српског члана Предсједништва БиХ, да се именује за судију Међународног кривичног суда.

-Ово писмо, послато у оквиру законске процедуре за избор судије Међународног кривичног суда у име БиХ, несумњиво је утицало на процедуру избора Дедовићеве и она није изабрана за судију у том суду. Ове чињенице морају бити познате судији Дедовић из разлога што је садржај писма објављен у већини медија у БиХ, што потврђују сљедећи докази: - Чланак од 20. маја 2020. године објављен у "Слободној Босни" под насловом: Додик искључив: "Јасмина Ћосић-Дедовић не може представљати БиХ, то је увреда за Србе и Републику Српску" и - Чланак од 20. маја 2020. године објављен у "Гласу Српске" под насловом: Додик: "Јасмина Ћосић-Дедовић не може представљати БиХ, то је увреда за Србе и Српску". Брањеник Милорад Додик сматра да судија Дедовић, према објективном суду, једнако као и било који други кандидат у сличној ситуацији, не може имати непристрасан однос као судија ако поступа у предмету у којој је оптужени лице које се раније, у легалној процедури избора (не само као грађанин), противило њеном именовању за судију у Међународном кривичном суду.

Посебно треба цијенити околност да би њен статус у Међународном кривичном суду у сваком погледу био вишеструко повољнији него што је статус у Суду БиХ. Ово изазива разумну сумњу у непристраснот судије Јасмине Ћосић Дедовић па се предлаже да се овај приједлог уважи и именована изузме из поступка против брањеника Милорада Додика. У случају да у означеном предмету не поступа судија Јасмина Ћосић Дедовић, већ други судија Суда БиХ, тражимо да се овај приједлог има у виду у даљем току поступка, у случају да Тужилаштво БиХ поново достави оптужницу - наводи се у образложењу приједлога за изузеће судије Дедовић које је поднио адвокат Горан Бубић на захтјев Милорада Додика.

Суд БиХ вратио је 18. августа на дораду Тужилаштву БиХ оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, потврђено је за РТРС.

Оптужница је подигнута „због неизвршавања одлука високог представника“.

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу прије десет дана, а предсједник Српске Милорад Додик је након тога поднио кривичну пријаву против тужиоца Недима Ћосића.

Кристијан Шмит је 1. јула поништио законе које је усвојила Народна скупштина Републике Српске у вези с необјављивањем одлука високог представника и непримјењивањем одлука Уставног суда БиХ.

Додик је потписао указ о ступању на снагу спорних закона, а Лукић их је објавио у "Службеном гласнику".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана