Брнабић: НАТО шаље забрињавајућу поруку слањем нових трупa

Срна
Брнабић: НАТО шаље забрињавајућу поруку слањем нових трупa

БЕОГРАД- Умјесто да пружи шансу миру и дијалогу, НАТО који гура резолуцију о Сребреници сад најављује појачавање својих трупа у БиХ и на Косову и Метохији, што је порука која прилично забрињава, поручила је данас предсједник Народне скупштине Србије Ана Брнабић.

Реагујући на одлуку НАТО-а да појача резервне снаге унутар мисије на Косову и Метохији (КФОР) и у БиХ (Мисија ЕУФОР Алтеа), Брнабићева је рекла да НАТО очито зна да ће резолуција о Сребреници изазвати нове подјеле и нестабилности у БиХ и да се спрема на то.

-Без обзира што ће такво нешто бити практично подривања мира и стабилности у БиХ и на Балкану, они не одустају од тога, не желе да то одгоде, не желе да дају шансу дијалогу, а са дуге стране акумулирају трупе да би, ваљда спречили неку ескалацију - рекла је она новинарима у Београду.

Према њеним ријечима, ескалација се спречава договором и дијалогом коме треба дати шансу.

-Немојте да гурате ствари на силу. Немојте да ломите УН, немојте да правите преседана који ће сутра користити сви остали и који могу да дестабилизују свет. Зато што сте велики и моћни мислите да вам се све може, да никаква правила и процедуре, закони за вас не важе и да можете све да решите оружјем и насиљем. Није добра порука - нагласила је она.

Она је нагласила да има још времена и да се нада да ће, ипак покушати да направе неки договор и консензус унутар БиХ, да прије свега испоштују институцију Предсједништва БиХ, коју не смију да заобилазе.

Према њеним ријечима, шта очекују они који заобилазе Предсједништво БиХ, подривају и раде супротно Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ земље, осим што знају да ће то да подрива стабилност и зато не одговарају дијалогом већ трупама.
Брнабићева је рекла да је на Србији као на одговорном и озбиљном партнеру и потписнику и гаранту Дејтонског споразуму да ради и да се бори за мир и стабилност у региону.

Брнабићева је додала да сви морају да издвоје вријеме и енергију да помогну у томе.

Врховни командант НАТО снага за Европу и заповједник европске команде америчке војске Кристофер Каволи изјавио је раније да је НАТО донио одлуку да појача резервне снаге унутар мисије на Косову и Метохији (КФОР) и у БиХ (Мисија ЕУФОР Алтеа).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана