Брачни пар Јанковића изварао угледне Добојлије

Горан Маунага
Брачни пар Јанковића изварао угледне Добојлије

Добој - Шеф подручне канцеларије “Вода Српске” у Добоју Виолета Јанковић и њен супруг Зоран Вук Јанковић годинама су позајмљивали новац од познаника, а након што су они почели да траже да им га врате Јанковић је покушао да изврши самоубиство, што је био сигнал полицији да отвори истрагу.

Јанковић је прије неколико дана скочио с другог спрата зграде. Са ломом карлице превезен је у добојску болницу након чега је полиција започела истрагу.

На причу брачног пара да им новац треба како би га “оплодили” на берзи, за лијечење чланова породице и сличне изговоре насјеле су и многе угледне Добојлије попут донедавног политичара и познатог љекара Милорада Живковића, књижевника Анте Маринчића, судије Мате Кулаша, фирме “Боје и лакови” и “Плоско”, па чак и пензионисани полицијски инспектор.

Маринчић каже да Јанковића познаје годинама и да му је без икакве сумње позајмио новац.

- Звао ме прошле године пред католички Божић и замолио да му посудим 1.000 евра за операцију болесног оца у Србији. Иако је то било све што сам имао, рекао сам му да нема проблема пошто је у питању здравље. Рекао је да ће ми вратити за седам до 15 дана. Касније ми је слао поруке да ће ми дати паре чим му наводно са берзе дуг врате неки Јапанци. И тако до данас. На крају сам чуо да је покушао да изврши самоубиство и схватио да сам преварен - каже Маринчић.

Додаје да се двоумио да ли да Јанковића пријави полицији, али то, ипак, није учинио.

- Било ме мало и срамота, а још сам се надао да ће Зоран Вук, ипак, да ми врати новац. Нисам знао да је новац посуђивао и од других људи док није покушао самоубиство. Сада ћу размислити шта ћу даље - каже Маринчић.

Један од преварених Добојлија који је Јанковићима позајмио 2.000 евра каже да је новац позајмљивао Зоран Вук, али да иза преваре стоји Виолета.

- Позајмио сам му новац у децембру. Требало је да га врати за седам, па за 14 дана и тако је развлачио све до данас. Од октобра прошле до јануара ове године новац је позајмио од још десетак познаника са истом причом да ће га вратити за неколико дана.

Велика плата, коју је имала Виолета, била је гаранција да ће новац бити враћен. Код ње је и књига свих позајмица у којој је све евидентирано. Из ње се види да су узели 40.000 евра - каже наш саговорник и додаје да су сумње да су у питању мутни послови почеле да се јављају када је Јанковићима изненада одвезен теренац “дачија дустер”, што нису ни пријавили полицији.

Извор близак истрази казао је да је Живковић позајмио Јанковићима 3.000 евра, фирма “Боје и лакови” 2.000, фирма “Плоско” 1.000, један пензионисани полицијски инспектор 1.000, а Кулаш 200 евра. Нико од преварених није пријавио Јанковиће полицији иако су их упозоравали да ће то учинити. Надали су се да ће упозорење бити довољно да им врате новац.

- Схвативши да су раскринкани и да не могу вратити новац, Виолета је сама отишла у полицију и дала исказ - казао је извор близак истрази.

Познаници породице Јанковић кажу да Зоран Вук, изузев неколико мјесеци проведених у фирми “Девић текстил”, никада није био запослен.

- Против њега је активан и судски процес због фалсификовања службених исправа током приватизације. Ради се о махинацијама приликом приватизације Творнице нисконапонске опреме - рекао је један од познаника породице Јанковић.

У Центру јавне безбједности Добој казали су да је након покушаја самоубиства Јанковића обављен увиђај, али да за сада не могу откривати детаље у вези са преваром.

- У току су предистражне радње и о том случају ускоро ће бити поднесен извјештај добојском Окружном тужилаштву - казали су у ЦЈБ Добој.

Јанковићева није жељела да говори о превари.

- Не бих да било шта причам. Разумите ме. Не могу рећи да ли сам била у полицији, нити да ли полиција ради на томе. Супруг за сада није животно угрожен, све је у реду. Видјећемо како ће се све даље развијати - казала је Јанковићева.

Шира превара?

Жртве брачног пара Јанковић сумњају да би, осим њих, у превару могли бити укључене још неке особе. Сумњу буди СМС порука коју је Зоран Вук Јанковић послао једном од познаника да “чека да му Ибро из Грачанице донесе новац”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана