Босић похвалио почетак рјешавања питања старе девизне штедње

Срна
Босић похвалио почетак рјешавања питања старе девизне штедње

Сарајево - Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић данас је у Љубљани у разговору са предсједником Државног збора Словеније Миланом Брглезом изразио задовољство што је почело рјешавање проблема штедиша бивше Љубљанске банке.

"Словенија је пријатељска држава која нам даје подршку на путу европских

интеграција, па се надамо да ће нам помоћи и ангажовати се око нове паравизне мјере према грађанима БиХ и намјере ЕУ да уведе таксу за регистрацију и улазак у ЕУ, што би представљало психолошку баријеру нашим грађанима који путују", рекао је Босић.

Уз Босића у званичној посјети Словенији бораве и његови замјеници Борјана Кришто и Шефик Џаферовић, који је предложио словеначким колегама потписивање протокола о парламентарној сарадњи.

"Од Словеније тражимо даљу подршку на евроатлантском путу БиХ, а битно је и даље разговарати о статусу и правима грађана Словеније који су поријеклом из БиХ", рекао је Џаферовић.

Криштова је истакла да БиХ функционише у ситуацији наметнутог Устава који нема легитимитет и представља кочницу свеукупном напретку БиХ.

"Ниједна нова чланица није ушла у ЕУ, а да прије тога није извршила промјену Устава, па сам увјерена да ће и БиХ морати промијенити дејтонски Устав прије него постане пуноправна чланица ЕУ", закључила је Криштова.

Према њеним ријечима, безбједна БиХ значи безбједну и стабилну регију, што би требало да је заједнички циљ свих.

Предсједник Државног збора Словеније нагласио је да се Европа и ЕУ тренутно сусрећу са бројним изазовима, од којих су највећи мигрантска криза, референдум у Великој Британији и нова америчка администрација.

Чланови Колегијума Представничког дома парламента БиХ уписали су се у Златну књигу гостију, те упутили позив домаћинима да наредне године дођу у узвратну посјету БиХ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

За сутра је планиран састанак чланова Колегијума са предсједником Републике
Словеније Борутом Пахором и премијером Миром Цераром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана