Борба за већи наталитет у Републици Српској: Закон о мајци у рукама посланика

Драгана Орловић
Борба за већи наталитет у Републици Српској: Закон о мајци у рукама посланика

БАЊАЛУКА - На адресе свих парламентарних странака у Републици Српској биће упућен захтјев за разговор о оквирном садржају закона о мајци како би имали увид у детаље тог акта, чије би доношење побољшало наталитет и смањило одлазак становништва.

Рекао је ово “Гласу Српске” предсједник републичког Удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус” Миладин Готовац.

- Очекујемо ускоро и од ресорног министарства и предсједнице Српске да буде формиран стручни тим, који ће спроводити све активности потребне за израду закона - каже Готовац.

Оквирни текст закона о мајци већ је послат републичким институцијама, а у њему су детаљно објашњене четири могуће варијанте, од којих је потребно изабрати најбољу како би све мајке у Српској, и то за свако дијете, имале право на мјесечни додатак. Прва предложена варијанта јесте да мајка за свако дијете мјесечно прима 540 марака. Друга је да тај износ буде 270, трећа 180, а четврта да додатак износи 100 марака. У републичком удружењу “Четири плус”, које је и идејни творац поменутог закона, детаљно су израчунали и колико би новца било потребно приликом исплате материнског додатка на мјесечном, као и на годишњем нивоу, и то за сваки предложени износ материнског додатка.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС (НСРС) Игор Жунић потврдио је “Гласу Српске” да је међу првима разговарао са представницима републичког удружења “Четири плус” на тему побољшања наталитета, те да подржава идеју да буду донесена права законска рјешења, која ће бити спроводљива у пракси и од којих ће сви имати користи.

- И предсједница Српске је, подржавајући ову иницијативу, оформила један тим који се бави овом темом. Ради се једна озбиљна анализа свих давања о питању дјечје заштите и свега важног за пронаталитетну и демографску политику - казао је Жунић.

Он је додао да ће бити настављени разговори о овој теми као и да ће се ускоро изаћи са заједничким ставом.

- Демографско питање је суштинско питање, као и останак младих на овим просторима. Вријеме је да буде донесен тај неки “радикалан заокрет” - сматра Жунић.

Додао је да је при томе потребно водити рачуна и о буџету РС, као и осталим давањима, због чега се мора пронаћи најоптималније и најбоље рјешење.

Потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић каже да још није упознат са иницијативом удружења “Четири плус”, али да цијени њихов досадашњи рад, истакавши да је одлично ако се у Српској успију донијети дугорочна законска рјешења за боље пронаталитетне мјере.

- Влада мора да води рачуна о што бољим пронаталитетним мјерама. Да се умјесто једнократне помоћи дође до системске подршке. Чињеница је да имамо све већи број умрлих од новорођених у Српској, што представља велику опасност, јер нам пријети бијела куга. Врло радо ћу се одазвати позиву за разговор на ту тему и да то законско рјешење буде што боље - рекао је “Гласу Српске” Петковић, који је кадар Уједињене Српске.

И посланик СДС-а Недељко Гламочак је сагласан да су системска и дугорочна рјешења једина права рјешења која би могла поправити наталитет у Српској и смањити одлазак становништва.

- Свакако смо за разговоре на ову тему. Подржаћемо иницијативу којом би свака незапослена мајка имала мјесечни додатак. Жалосно је да је, ево, у Братунцу основана кухиња за бебе. Та прича никако не смије да се прошири. Свака мајка мора имати егзистенцију ако нема запослење - поручио је Гламочак.

Фонд

Усвајањем закона о мајци предложено је и оснивање фонда за мајку који би, како предлажу, био финансиран кроз порезе од зарада запослених, порезе на приходе од фирми, као и порезе на приходе од власника капитала. Међутим, која је од понуђених варијанти најбоље рјешење, треба да размотри и стручни тим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана