Бољи положај мајки и социјално угрожених

Вељко Зељковић
Бољи положај мајки и социјално угрожених

Бањалука - Влада Српске усвојила је у петак низ нових законских рјешења са којима ће од наредне године умногоме растеретити пословање послодаваца, створити боље услове за рад и пословни амбијент, али и помоћи незапосленим мајкама, те лицима са тјелесним и менталним потешкоћама која нису у стању да раде.

Међу новим предложеним законским рјешењима, који би се ускоро требало наћи пред Народном скупштином РС, је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити, према којем ће Влада Српске од 2020. године на себе у потпуности односно 100 одсто преузети рефундацију бруто плата послодавцима за вријеме породиљског одсуства.  

Подсјећања ради, према постојећем закону, послодавцима се рефундира 80 одсто бруто плате радника на породиљском.

Из Уније удружења послодаваца РС поздравили су ове потезе Владе Српске, истичући да ће им та мјера умногоме побољшати пословање и омогућити нова запошљавања.

Члан Скупштине овог Удружења Саша Тривић каже да се ради о законском рјешењу до којег се дошло у преговорима социјалних партнера и Владе.

- Годинама смо инсистирали на овој мјери. Влада нам је изашла у сусрет и ово ново законско рјешење ће нам сигурно много помоћи, а посебно оним предузећима у којима већину запослених чини женска радна снага - рекао је Тривић.

Измјенама Закона о дјечијој заштити предвиђено је и увођење новог права односно накнаде родитељу-његоватељу у износу од 25 одсто од минималне плате у Српској, а уводи се и матерински додатак за све незапослене породиље, без обзира колико је дуго незапослена.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић рекао је у петак послије сједнице Владе РС да измјене Закона о дјечијој заштити представљају важну пронаталитетну мјеру.

- Влада у цјелости преузима трошак накнада за вријеме породиљског боловања радника. На овај начин Република омогућава послодавцу да средства која је намијенио за то радно мјесто може искористити за адекватну замјену, а да породиља не остане без посла и примања - прецизирао је Шеранић.

Он је појаснио да ће родитељи-његоватељи који се брину о дјеци 24 часа због обољења имати право на одређену накнаду.

Шеранић је појаснио да ће накнада износити 112 КМ, а циљ је да када се саберу све накнаде које та породица има по основу болесног дјетета да се добије износ од 500 КМ, односно да минимум социјалне сигурности за ове породице у будућности дође на ниво најниже пројектоване плате у Српској.

Он је истакао да је Влада усвојила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, којим је предвиђено да у програм исплате инвалиднина уђу и лица са тјелесним и менталним потешкоћама од 70 одсто.

- То значи да ће дјеца, на примјер, са Дауновним синдромом бити обухваћена овим правом - рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, закон је јасно дефинисао и право у области инвалиднина за обољеле од ријетких болести, те да се различит проценат инвалиднине плаћа за различит степен инвалидитета.

- Предложеним законом предвиђено је и да утврђивање инвалидитета за лица до 18 година раде стручне службе у центрима за социјални рад и Министарству, а до садаје то радио Фонд ПИО - прецизирао је Шеранић.

Додатни милиони

Када су у питању финансијска средства неопходна за спровођење нових законских рјешења, из Владе РС су рекли како ће само за исплату 100 одсто бруто плате послодавцима за запослене породиље у оквиру средстава Јавног фонда дјечије заштите бити неопходно обезбиједити додатних 3.500.000 марака за 2020. годину. За незапослене породиље и матерински додатак биће потребно додатних 2.430.000 КМ, а за реализацију новог права на накнаду родитељу-његоватељу 1.350.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана