Богате се на чувању посмртних остатака

Горан Маунага
Богате се на чувању посмртних остатака

Бањалука - Институт за нестала лица БиХ потрошио је мимо закона више од милион марака у 2014. години за чување посмртних остатака, јер је тај посао у надлежности ентитета, а осим тога, у РС се обавља потпуно бесплатно.

Српски представници у Институту кажу да су на то више пута упозоравали, али да бошњачки представници са вршиоцем дужности предсједавајућег Колегијума директора Института Амором Машовићем на челу тврде да се на основу споразума с Међународном комисијом за тражење несталих (ICMP) чување тијела може плаћати и из буџета Института.

Члан Надзорног одбора Института Милан Анђић каже да је јавашлук у Институту достигао такве размјере да ни примједбе на кршење закона у сегменту чувања тијела нису дале никакав резултат.

- Те незаконитости констатоване су на сједници Надзорног одбора. Тражио сам да записник о томе буде прослијеђен Управном одбору Института, али, једноставно, одговорни у Институту то никада нису учинили - каже Анђић.

Истиче да нико није реаговао ни на то што су у ревизорским извјештајима о раду Института претходних година истицане озбиљне примједбе на рад те институције и што су ревизори давали мишљење с резервом.

У Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС кажу да је чланом 18 Закона о несталим лицима БиХ прецизирано да су за чување посмртних остатака искључиво надлежни ентитети. ...

 

Опширније о овој теми прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана