Бивша припадница "Зулфикарa", ухапшена у САД, осумњичена за злочине на Игману 1993.

ГС
Бивша припадница "Зулфикарa", ухапшена у САД, осумњичена за злочине на Игману 1993.

САРАЈЕВО - Држављанка БиХ Нада Радовановић Томанић ухапшена је у САД због сумње да је, ради добијања америчког држављанства, покушала да сакрије да је као припадница Специјалне јединице тзв. Армије РБиХ „Зулфикар“ учествовала у нечовјечним поступањима према жртвама српске националности на Игману 1993. године.

Радовановић Томанић је ухапшена протеклог викенда у Моргантауну, САД, а тим поводом се данас огласило и Тужилаштво БиХ, преноси сарајевски портал Кликс.

У оптужници се наводи да је Радовановић Томанић приликом подношења захтјева за држављанство лагала да никога није прогонила због вјере, припадности одређеној друштвеној групи или политичког мишљења и да никада није починила кривично дјело због којег није ухапшена.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да су у више наврата пружали асистенцију путем међународне правне помоћи колегама из САД, а у вези потребних података за идентификовање и процесуирање Радовановић Томанић због кривичних дјела повезаних са имиграцијском преваром.

-Наведена је осумњичена да је имиграцијским властима САД прикрила податке да је била припадница Специјалног одреда посебне намјене при штабу Врховне команде Зулфикар, Армије РБиХ и учествовало у нечовјечним поступањима према жртвама српске националности на Игману 1993. године - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво је у саопштењу захвалило партнерским институцијама САД на помоћи у борби против некажњености нечовјечног поступања током рата у БиХ и биће у даљем контакту и пружати помоћ колегама у САД око процесуирања осумњичене Радовановић Томанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана