БиХ још далеко од бриселских врата

Ведрана Кулага
БиХ још далеко од бриселских врата

Брисел, Бањалука - Званични Брисел објелоданио је јуче услове које БиХ мора да испуни да би напредовала на путу ка чланству у Европској унији и започела преговоре о приступању, а упућени наглашавају да су домаћи лидери добили изузетно тешке задатке и да је у овом моменту немогуће прогнозирати када ће бити направљен тај други корак.

БиХ је прије четири године предала захтјев за чланство у ЕУ, послије чега је стигло око 4.000 питања о стању у БиХ, а одговори су послужили за израду мишљења о томе да ли је држава спремна за статус кандидата.

Европска комисија је јуче дала позитивно мишљење о захтјеву БиХ за добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ и направила пресјек стања. Наглашено је да БиХ може постати чланица ЕУ, с тим што постоји низ корака и захтјева који морају бити испуњени те да ће након објављивања мишљења Европске комисије о свему одлучивати представници 28 земаља чланица ЕУ, што значи да БиХ још нема статус земље кандидата.

- БиХ је генерално у раној фази када је у питању ниво спремности да преузме обавезе чланства и мора значајно убрзати процес усклађивања са тековином ЕУ - пише у мишљењу.

У том документу је идентификовано 14 приоритета које земља треба да испуни како би се препоручила за отварање преговора о приступању ЕУ, уз нагласак да БиХ треба да побољша законодавни и институционални оквир како би поправила слику у области демократије, владавине права и јавне управе. На листи приоритета је и боље изборно законодавство као и статус страних судија у Уставном суду БиХ, спровођење одлуке у предмету “Сејдић и Финци”, а потребно је и ојачати борбу против криминала и корупције те прања новца и, генерално, на виши ниво подићи права грађана.

- Мишљење пружа солидну основу за дискусију у Савјету ЕУ који ће морати донијети одлуку о сљедећим корацима на путу ка ЕУ. У том смислу, кључно је да се власт без одгађања формира на свим нивоима у БиХ - нагласили су у Европској комисији и додали да БиХ још не испуњава довољно критеријума у вези са стабилношћу институција.

Иако је децентрализована државна структура компатибилна са чланством у ЕУ, земља ће, како је наведено, морати да реформише институције како би била у стању да ефикасно учествује у доношењу одлука у ЕУ. БиХ је, како је наведено, постигла одређени степен макроекономске стабилности, али мора побољшати пословно окружење и ефикасност јавног сектора.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да ће мишљење о напретку БиХ бити разматрано када БиХ формира власт на свим нивоима. Према његовим ријечима, у мишљењу Европске комисије нема коментара на чланство БиХ у НАТО-у, него се искључиво говори о европским интеграцијама.

Дугогодишњи члан парламентарне комисије за европске интеграције Лазар Продановић (СНСД) раније је оцијенио да је могуће да се БиХ, ако не схвати озбиљно стање, може довести у ситуацију да годинама чека пред вратима ЕУ за стицање статуса кандидата. Све, каже, зависи од спремности лидера на компромис. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана