Берош упозорио да обољели крију контакте

Срна
Берош упозорио да обољели крију контакте

ЗАГРЕБ - Хрватски министар здравља Вили Берош упозорио је данас да заражени вирусом корона прикривају своје контакте пред епидемиолозима, што значајно отежава борбу са епидемијом.

 “Прећуткивање, односно навођење контаката искључиво из круга укућана који би ионако били у самоизолацији, све је уочљивији проблем који доводи до даљег ширења епидемије и представља директну опасност за здравствене установе и систем, али и остале ресоре”, рекао је Берош на сједници Владе.

Он је посебно указао на проблем скривања контаката код заражених особа пред епидемиолозима, наводећи да од укупног броја новозаражених 2.776 на данашњи дан њих чак 2.099 не долази из самоизолације.

“То је аларм за крајње одговорно понашање. Апелујем на придржавање прописаних епидемиолошких мјера у свим околностима”, истакао је Берош.

Он је навео да је у Хрватској у протеклих седам дана забиљежено 13.925 особа заражених вирусом корона, те да је велики број здравствених радника болестан или у изолацији, док је са друге стране све већи број хоспитализованих пацијената.

Берош каже да је међу здравственим радницима забиљежено 935 активних случајева и 914 случајева самоизолације, док је на болничком лијечењу 980 особа, а њихов број и даље расте.

Он је указао да је изражена локална трансмисија болести и да је велики број особа позитивних на вирус корона са негативном епидемиолошком анамнезом, што значи да не знају гдје су се заразили.

Берош каже да је болнички систем хитно прилагођава новонасталим околностима, те да је директорима болница препоручено да запосле нове његоватеље, а здравствени радници се прерасподјељују у друге установе у складу са потребама.
/крај/ск
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана