Бањац: Годишњица Дејтона добра прилика да се постигне јединство за враћање надлежности (исправљено)

Срна
Бањац: Годишњица Дејтона добра прилика да се постигне јединство за враћање надлежности (исправљено)

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац оцијенио је да 26 година од потписивања Дејтонског споразума добра прилика да све политичке структуре у Републици Српској учине све да постигну висок степен јединства у предстојећем процесу враћања надлежности са нивоа БиХ на Српску.

Бањац сматра да је Република Српска сада на добром путу, али да би било добро да по овом питању, које се може означити као судбоносно за будућност Српске и српског народа, буде постигнуто национално и политичко јединство.

“У протеклих 26 година Дејтонски споразум, или, прецизније, његов Анекс четири, односно Устав БиХ осакаћен је и омаловажен највише дјеловањем међународне заједнице, а затим и политичких фактора из Сарајева. Процес у који је ушла Република Српска за циљ има повратак изворном Дејтону, дакле документу који је прије 26 година донио мир и успоставио принципе функционисања БиХ. Само они који не желе добро овој земљи и њеним народима противе се поштовању тих принципа”, рекао је Бањац за Срну.

Дејтонски споразум је, подсјећа Бањац, успоставио трајни мир на простору БиХ и они који га руше не желе ни мир ни стабилност.

“Република Српска не руши Дејтон и то је сваки дан потребно понављати. Република Српска само жели да врати БиХ на пут мира и стабилности са којег је скренула дјеловање странака из Сарајева, Уставног суда БиХ, а превасходно ОХР-а”, истиче Бањац који је свим грађанима Српске честитао 26-то годишњицу успостављања Оквирног споразума за мир у БиХ.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је прије 26 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској. 

Босна и Херцеговина је постојала и прије Дејтонског споразума, те се у Уставу који је његов саставни дио јасно потврђује њен међународноправни континуитет. Дејтонским споразумом њена унутрашња организација је промијењена на начин да се држава састоји од два ентитета, али БиХ је као независна, суверена и међународно призната држава постојала од 1992. године и није “створена” састављањем два ентитета 1995. године.

НАПОМЕНА:

Дио чланка који није одговарао чињеницама из Устава БиХ је уклоњен. У тексту је појашњено да је БиХ постојала и прије Дејтонског споразума. Уклоњена је тврдња да је овим споразумом створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. У наслову је истакнуто да су извршене измјене. Више чињеница о манипулацијама са чињеницама можете наћи на порталу raskrinkavanje.ba.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана