Бакир Изетбеговић, предсједник СДА: Нећемо у НАТО док се о томе сви не сложимо

Жељка Домазет
Бакир Изетбеговић, предсједник СДА: Нећемо у НАТО док се о томе сви не сложимо

Сарадња и кретање БиХ ка чланству у НАТО савезу су активирани. Али, исто тако, тачно је да неће бити чланства у НАТО савезу док се о томе сви не сложимо.

Навео је ово у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Странке демократске акције и члан Колегијума Дома народа Парламента БиХ Бакир Изетбеговић. По старом обичају, избјегао је директан разговор, већ је на питања о, између осталог, Млађену Божовићу, Сенаду Братићу, захтјеву СНСД-а да добије мјесто потпредсједника ФБиХ и путу БиХ у НАТО одговорио писмено. Уз мишљење из уводне реченице изнио је и увјерење да ће “став Срба у том смислу (пута у НАТО) сазријевати” и да ће се “заједно са осталима одлучити за оно што ће нам донијети стабилност, сигурност, онемогућити нове конфликте, подићи животни стандард, као што је то био случај у земљама које су се прикључивале НАТО-у”.

- Такав став, уосталом, преовладавао је прије неколико година. Не треба се превише освртати уназад, памтити зло и поразе. Сви смо прошли патње и десетковања. Европа се никад не би помирила, ујединила, нити живјела у обиљу, да је наставила живјети у прошлости. Ратови изазвани распадом Југославије и интервенција НАТО-а  су окончани прије 25 година. Треба ићи даље, мирити се и доносити рационалне и одговорне одлуке - навео је Изетбеговић.

ГЛАС: Савјет министара још није до краја конституисан. Запело је код именовања министра за људска права и избјеглице Млађена Божовића. Својевремено сте рекли да ће за СДА бити прихватљив сваки кандидат који добије зелено свјетло од ЦИК-а и СИПА. Божовић је од ових институција добио пролаз. Шта је спорно?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Нисам се позивао на ЦИК нити СИПА, већ на договор са  СНСД-ом. Имали смо два таква споразума. У оквиру првог је било именовање Сенада Братића. Тај споразум  је смјењивањем Братића изигран. Други споразум се односио на састав Савјета министара, и договорено је да ће СНСД предложити кандидата из реда осталих, да ће то бити нестраначки кадар, особа са дигнитетом која је прихватљива СДА. Овај други споразум никада није реализован, СНСД нас уопште није контактирао о питању именовања министра за људска права и избјеглице.

ГЛАС: Да ли од странка из Српске тражите као противуслугу за Божовићево именовање враћање Сенада Братића на позицију потпредсједника Народне скупштине РС или осим тога има још нешто?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Немамо намјеру везивати ова два договора, али тражимо да се оба засебно испуне. Прошле године смо се учили поштовању владавине закона, и губили драгоцјено вријеме, надам се да нећемо 2020. провести учећи се поштовању договора.

ГЛАС: Да ли ће СДА инсистирати да Осман Мехмедагић наново буде именован на позицију директора Обавјештајно-безбједносне агенције?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: ОБА је у протеклом мандату урадила одличан посао. Постигнути су одлични резултати у отклањању пријетњи тероризмом, због чега су стигле бројне похвале наших међународних партнера. Борба против организованог криминала, нарочито трговине наркотицима, дала је веома видљиве резултате. ОБА има веома добру сарадњу са сродним агенцијама пријатељских земаља и земаља у сусједству, тако да не видим разлога за дилеме када је у питању реименовање актуелног директора.

ГЛАС: Сматрате ли да ће овај мандат протећи без турбуленција чему смо свједочили у прошлом мандату?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Надам се да ће бити више памети, а тиме и мање покушаја једностраног наметања политичке воље и покушаја доминације. Морамо се више поштовати и договарати. Мислим да ствари иду у том смјеру, да ће бити више оперативне сарадње а мање турбуленција и неспоразума.

ГЛАС: Да ли би БиХ морала више да учини да односе са својим сусједима Србијом и Хрватском поправи и да буду бољи него што су сада?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Заиста не видим да је проблем до БиХ. Ми инсистирамо на формирању мјешовитих комисија које би размотриле отворена питање са сусједним земљама, Хрватска и Србија то избјегавају већ скоро десет година. Када су у питању уговори о границама, имовина фирми која је иза рата остала у другим републикама, водни ресурси који покрећу турбине централа у сусједним државама, нигдје БиХ не прави проблем. Ми смо ти који трпимо штету и који тражимо да се рјешавање отворених питања покрене са мртве тачке.

ГЛАС: ХДЗ и даље инсистира на измјенама Изборном закона БиХ. Очекујете ли да ће коначно бити постигнут договор на том плану?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Уложићемо искрене напоре као и раније, али биће тешко. Ради се напросто о балансу два принципа, етничког и грађанског, који је тешко сачувати ако се покушава мијењати Устав БиХ. Не би смио превагнути нити један. Ако би надјачао национални принцип, како то очекује ХДЗ, онемогућила би се имплементација низа пресуда европског Суда за људска права, и обесмислило би се постојање грађанских, ненационалних странака. Ако би у потпуности превагнуо грађански принцип, најмалобројнији конститутивни народ у БиХ би дефинитивно изгубио позицију коју сада има. Морамо имплементирати пресуде Европског суда за људска права, морамо имплементирати пресуде Уставног суда БиХ на којима инсистира ХДЗ, и у исто вријеме морамо очувати баланс националног и грађанског. Стога не вјерујем да ћемо битан помак у овом осјетљивом послу направити у кратком року.

Министри ДА, потпредсједник НЕ

ГЛАС: СНСД тражи да на функцију потпредсједника ФБиХ буде именован неко из ове странке. Како то коментаришете?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Потпредсједник ФБиХ има веома јаку позицију, неупоредиво јачу од потпредсједника РС. Имајући то у виду, као и понашање СНСД-а  у овом мандату, није реално очекивати да ће им СДА препустити било шта у ФБиХ. Али кроз евентуално побољшање односа СДА и СНСД у будућности бисмо могли учинити оно што је нормално, а то је да у обје ентитетске владе имамо министре из ове двије побједничке странке. Имали смо раније такве коалиције и то је функционисало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана