Аута под кључем без дозволе шефа

Ведрана Кулага
Аута под кључем без дозволе шефа

Сарајево - Неограниченој употреби службених возила у институцијама БиХ ускоро би требало да дође крај након што су власти одлучиле да уваже препоруке ревизије и коначно крену са завођењем реда.

Услови набавке и начин коришћења службених возила у институцијама БиХ дефинисани су правилником који је на снази од почетка 2015. године, али су ревизори у посљедњој контроли рада институција утврдили да те ствари још нису постављене на праве темеље.

Анализирајући примјену правилника, Канцеларија за ревизију институција БиХ је у извјештају за 2015. годину навела да приликом доношења подзаконских аката који се односе на употребу возила, телефона и репрезентације нису узети у обзир основни закони и специфичности свих институција. Закључили су да су наведени правилници Савјета министара БиХ креирани на начин да добрим дијелом отварају могућности за ненамјенско коришћење новца пореских обвезника. Формулације појединих одредби правилника, навели су, нису у довољној мјери јасне и прецизне и остављају простор за слободно тумачење, а тиме и злоупотребе.

- Под тим првенствено мислимо да није ријешен или, боље речено, препознат институт коришћења службених возила 24 часа дневно, одласка и доласка на посао службеним возилом, коришћења возила у дане викенда или годишњег одмора, рјешавање статуса возача, употреба специјализованих возила и употреба у посебним и ванредним околностима и случајевима - навели су ревизори.

Упозорили су и на чињеницу да су забиљежени бројни случајеви у пракси у којима све оно што децидирано није забрањено или прописано у правилницима бива схваћено као допуштено и узимају себи за право да таква питања регулишу интерним актом или се понашају комотно знајући унапријед да такво што није експлицитно забрањено што не може бити прихватљива пракса када је у питању јавни сектор.

- С обзиром на то да се овдје ради о категоријама трошкова гдје је веома танка нит између приватне и јавне потрошње, потребно је поменуте правилнике дорадити у циљу јаснијег и прецизнијег дефинисања начина и сврхе коришћења и обезбиједити додатну пратећу документацију којом би на недвосмислен начин доказала намјенска потрошња и транспарентност коришћења средстава у ове намјене - став је ревизора.

Њихова упозорења су наишла на реакцију Министарства финансија и трезора БиХ чији су службеници припремили и у Савјет министара упутили допуне правилника који се односи на употребу службених возила. Тај приједлог је добио зелено свјетло на сједници Савјета министара одржаној у петак.

- У циљу реализовања препорука Канцеларије за ревизију институција БиХ у правилник се додаје члан који прописује да руководилац институције посебним актом одобрава употребу службеног возила током 24 часа дневно - гласи допуна правилника која ступа на снагу након објаве у "Службеном гласнику БиХ".

Из невладиног сектора, али и комисије за финансије и буџет Парламента БиХ годинама упозоравају да појединци неконтролисано користе службена возила, а често и за приватне послове. Размјерама могућих злоупотреба свједочи чињеница да само возни парк Савјета министара БиХ има 238 службена и специјализована аутомобила.

За трошкове коришћења возила годишње из буџета одлази више од 30 милиона КМ.

Украден ауто са паркинга Савјета министара БиХ

Службена "тојота" украдена је у ноћи између суботе и недјеље са паркинга Савјета министара БиХ у Сарајеву. Лопов је разбио стакло на вратима аутомобила, а затим пробио рампу на паркингу и побјегао.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић потврдио је "Гласу Српске" да је украден службени аутомобила и да је у току истрага. Он је, међутим, демантовао информације да је ријеч о аутомобилу министарства на чијем је челу.

- Возило је било паркирано са још неколико аутомобила на службеном паркингу које користе све институције БиХ. Паркинг је обезбјеђивао радник градског комуналног предузећа. Аутомобил није припадао Министарству безбједности, већ се ради о службеном возилу институција БиХ – рекао је Мектић.

С. А.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана