Апсурдна промјена начина обрачуна накнада: Избор шефова комисија носи дуплу накнаду

Ведрана Кулага
Апсурдна промјена начина обрачуна накнада: Избор шефова комисија носи дуплу накнаду

Сарајево - Чланове комисија који испитују кандидате за руководеће службенике у институцијама БиХ очекују дупло веће накнаде од оних који су задужени за обичне службенике иако у суштини раде исти посао.

Апсурдна ситуација проистекла је из одлуке Савјета министара БиХ. Министри су на приједлог Агенције за државну службу БиХ недавно измијенили одлуку којом су прописани критеријуми за утврђивање висине накнада члановима комисија за избор државних службеника. Тим измјенама испитивање будућих шефова постало је двоструко уносније неко обичних службеника.

Ранијом одлуком, која је примјењивана од 2010. године, било је предвиђено да сви чланови комисије за избор имају право на једнаку накнаду. Она се кретала од 50 до 300 КМ и зависила је само од броја пријављених на конкурс које испитују.

Новом одлуком је почетна зарада члана комисије за избор руководећег службеника и шефа унутрашње организационе јединице подигнута на 100 КМ за пет кандидата. Ако имају од 5 до 15 кандидата зарадиће 200 марака. С друге стране, чланови комисија за избор стручних сарадника, вишег стручног сарадника и стручног савјетника зарадиће дупло мање за исти број кандидата. У теорији то значи да по 100 КМ могу да добију они који испитају свега два кандидата за руководиоце као и они који испитају 14 кандидата за ниже позиције.

По новим правилима члан комисије која бира обичне службенике мора да има најмање 31 кандидата да би добио 300 КМ, док они који су задужени за избор пријављених за шефовске позиције до тог износа могу доћи и са 16 кандидата. Већа тарифа односи се и на случајеве када се у једној конкурсној процедури бирају и сарадници и руководиоци.

У Агенцији за државну службу БиХ су казали да је основни разлог за измјене одлуке потреба да се раздвоји и на различит начин утврди накнада члановима комисије с обзиром на то да се за позиције руководећих службеника пријављује знатно мање кандидата него за остала радна мјеста.

- Да би члан комисије за избор руководећег службеника могао професионално обавити посао мора имати знатно веће искуство, знање и позицију у односу на члана за избор неруководећег службеника. Осим тога избор руководећег државног службеника је захтјевнији у смислу припреме већег броја питања и носи већу одговорност при избору најбољег кандидата - истакли су у Агенцији за државну службу.

Као аргумент у корист нових правила наводе и много захтјевнији интервју са кандидатима за руководеће позиције.

- Број компетенција за руководеће службенике, знатно је већи у односу на број компетенција које се провјеравају на интервјуу за неруководеће државне службенике. То иде у прилог чињеници да је знатно обимнији и тежи посао члана комисије за избор руководилаца и то објективно захтијева и већу накнаду у односу на члана комисије за избор неруководећег државног службеника - казали су у Агенцији за државну службу.

Пројект менаџер у Центрима цивилних иницијатива (ЦЦИ) Адис Араповић каже да не види разлог да се прави таква врста раздвајања у накнадама ако постоје до краја разрађена правила процедура и начин испитивања и бодовања кандидата.

- Нећу да вјерујем да је од пресудне важности индивидуални квалитет и било која специфична вјештина чланова комисије. Ако је процедура иста, ако је поступак исти при избору једних и других, ако се вреднују кандидати по одређеној бодовној листи, не видим разлог за овакве разлике. Ту нема личног става, нити умјетничког утиска члана комисије. Ако, ипак, има онда је цијели поступак фарса и све друго је споредно и сувишно, а бојим се да се то често дешава - истакао је Араповић.

Према посљедњим подацима из Агенције за државну службу БиХ на конкурсе које распишу стиже и до 130 пријава, а ове године ниједан није пао због мањка кандидата. Агенција за државну службу годишње за накнаде члановима комисија издвоји бруто износ 71.310 марака. У институцијама БиХ  је на крају јуна ове године радило 3.717 државних службеника, а међу њима је највише стручних и виших стручних сарадника.

Накнада члану комисије за избор руководећег службеника

* до 5 кандидата - 100 КМ

* 6 до 15 кандидата - 200 КМ

* 16 и више кандидата - 300 КМ

Накнада члану комисије за избор службеника

* до 5 кандидата - 50 КМ

* 6 до 15 кандидата - 100 КМ

* 16 до 30 кандидата - 200 КМ

* 31 и више кандидата - 300 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана